Mijn toekomstideeën voor Reason

mockup van Reason DAW als Reason Rack plugin

Ik ben al heel lang Reason-gebruiker. Ik kocht versie 1 in 2001 en gebruik het nu, meer dan 20 jaar later, nog steeds. En als Test Pilot ben ik nog steeds betrokken bij de ontwikkeling van Reason. Van tijd tot tijd maak ik Reason Packs en geluiden voor Reason.

Tegenwoordig gebruik ik Reason meestal als Rack plugin. Meestal in Reaper, wat tegenwoordig mijn favoriete DAW is. Jarenlang was ik fan van Ableton Live voor het opnemen en bewerken van audio, maar toen ik een paar jaar geleden een professionele podcaster werd, liep ik tegen problemen aan met Live, het mist gewoon zoveel functies die je nodig hebt om complexe podcasts te monteren.

Podcasts bewerken in Reason is ook geen serieuze optie. In het algemeen mist de Reason DAW veel functies. Maar het heeft wel zijn eigen gevoel, moet ik toegeven, maar daar kom ik later op terug.

In dit artikel wil ik me focussen op wat ik beschouw als de unieke features van Reason die uitgebreid zouden kunnen worden. En ook de dingen die Reason Studios met rust zou moeten laten.

Reason als modulair Rack-apparaat

Omdat Reason een virtuele CV gebruikt die op de achterkant van de units te vinden is, denken de meeste mensen aan Reason als een modulaire tool. En ik denk dat ze gelijk hebben. Maar naar mijn mening zou het uitgebreid moeten worden.

Ik denk dat Reason zich moet richten op het maken van kleine rack-units, half zo groot of één unit hoog, die één functie bieden. Bijvoorbeeld een level-apparaat, een mid/side-apparaat, modulatie-apparaat, verzadiging, oscillatoren, filters enzovoort.

Deze modulaire eenheden kunnen dan worden gebruikt om grotere apparaten te maken die kunnen worden gebundeld in een Combinator. We hebben dus ook een betere Combinator nodig. Het heeft meer functies nodig, zodat je elk soort effect of instrument kunt bouwen uit de kleine rack-eenheden in een Combinator.

Gaat dit concurreren met het RE-formaat? Dat zal het zeker, maar het RE-formaat zou zich naar mijn mening alleen moeten richten op kleine modulaire apparaten. De Combinator is minder complex dan het programmeren van een RE-apparaat, dus waarom zouden we ons er niet op richten dat iedereen Combinator-apparaten kan bouwen? En het zal een enorme zakelijke kans zijn voor veel mensen.

De ReFill-markt is bijna verdwenen. De RE-markt kan niet concurreren met VST, dus waarom richten we ons niet op de Combinator? En blaas het ReFill-formaat nieuw leven in!

Trouwens, Reason richt zich op Combinator omdat alle Reason + packs alleen Combinator patches bevatten. Waar ik het helemaal mee eens ben.

Reason DAW RIP?

In 2001 was het super cool dat je bijna elke parameter in de Reason DAW kon automatiseren op een zeer eenvoudige manier. Maar vandaag de dag vind ik dat het automatiseren van dingen in Reason een beetje problematisch is. De audioparameters van Reason worden niet weergegeven in dB-waarden en het is moeilijk om geautomatiseerde lijnen te trekken. Andere DAW’s doen dit beter.

Reason was erg laat met toegeven dat het audio nodig had. Jarenlang hield het koppig vol dat het prima was om alleen MIDI te gebruiken. Hoewel Reason kan worden gebruikt als een audio recorder, mist het veel van de functies die je kunt vinden in Live, Logic en Reaper.

Naar mijn mening is Reaper de beste DAW die er is, volledig aanpasbaar en met zoveel mogelijkheden dat het overweldigend kan zijn om over te stappen van een meer basis audio DAW zoals Reason.

Kortom, Reason zal nooit een volwassen audio DAW worden zoals Reaper. Daarom denk ik dat de meeste professionals Reason gebruiken als een Rack plug-in.

Het moet moeilijk zijn voor Reason Studios om zich te richten op twee compleet verschillende use cases van Reason. Dus waarom laten we de Reason DAW niet sterven en richten we ons op Reason als een rack only apparaat?

Reason 12.6 en latere versies ondersteunen Apple Silicon, dus als de Reason DAW zou sterven, kunnen gebruikers nog steeds oude nummers openen. Maar er is misschien een andere optie die je kunt bedenken ….

Reason Rack Next Gen

Waarom bevat de Reason Rack niet de SSL mixer en de sequencer? Waarom kunnen VST plug-ins niet geladen worden? Waarom kan het geen audiotracks laden?

Of simpeler gezegd, waarom is Reason Rack niet hetzelfde als Reason? Lijkt deze situatie op ReWire? Een beetje, maar met volledige automatisering en communicatie heen en weer tussen de DAW en het Reason Rack.

Het zou logisch zijn dat een volwaardig Reason Rack in staat zou zijn om Reason songs te laden. Dus Reason Rack wordt gewoon Reason.

Op deze manier concurreert Reason Studios niet met andere DAW-systemen, maar creëert het de meest volledig uitgeruste modulaire Rack-plugin ter wereld.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.