Freesound geeft de concurrentie een draai om de oren

Gisteravond laat las ik dat Freesound haar site vernieuwd had. De laatste keer dat ik er kwam was een paar maanden geleden, toen ik aan De zwembadclub werkte.

It was early 2017 when we first contacted the UI/UX designer Marc Ruaix to work on a new version of Freesound and prepare it for the future. Our initial intention was to only make a small update of the visual look of the website, but we soon realised that bigger changes would be needed not only on the frontend but also on the backend if we wanted to continue adding new features to Freesound and making its development more sustainable.

Freesound blog

Jaren werk dus, maar niet zonder resultaat want de nieuwe UX ziet er werkelijk fantastisch uit.

Meer sounds dan de concurrenten

Op Freesound kun je geluiden vinden die je gratis kunt downloaden en zonder copyrightgedonderstraal kunt gebruiken. Het meerendeel van de sounds valt onder een licentie die we Approved for Free Cultural Works noemen. Op het moment van schrijven vallen 316.030 onder een CC 0 licentie (Publiek Domein) en 217.110 behoeven enkel naamsvermelding (CC BY).

In totaal bevat Freesound op dit moment 615.834 geluiden. En dat is veel meer dan wat de concurrenten aanbieden. Om een indruk te geven: het populaire Epidemic Sound heeft een collectie die bestaat uit een schamele 90.000 geluiden.

Hollandse sounds

Een van de grote voordelen van Freesound is dat je er ook Nederlands klinkende geluiden aantreft. De meeste geluidsbibliotheken zijn gericht op het welbekende cowboylandje met allerlei Engelsklinkende zooi tot gevolg. Hierdoor zijn geluiden waarop mensen te horen zijn vaak niet bruikbaar. Ook de stadsgeluiden uit het Trumperiaanse Wappenland klinken totaal anders en zijn onbruikbaar.

Freesound is de bevestiging dat de gedachte ‘laten we de wereld wat beter maken en niet overal geld voor vragen’ nog echt wel massaal leeft onder de mensen. Freesound geeft de concurrentie het nakijken, zowel qua diversiteit aan geluiden en hoeveelheid geluiden, als qua look & feel.

Dit is wederom een duidelijke win-win voor de wereld die zich vrij en open noemt.


Reacties

2 reacties op “Freesound geeft de concurrentie een draai om de oren”

 1. Ha Marco, zo, jij hebt de laatste tijd een enorme productie. Kan ik niet bijhouden. Maar op Freesound wil ik toch even reageren. Het is alweer een hele tijd geleden dat ik de podcast maakte over mijn boek Boheemse Draken … Het merendeel van de geluidsfragmenten en muziek die ik daarbinnen gebruik komen van Freesound. Ik vond er zelfs de stadsgeluiden van Rotterdam uit mijn jeugd, spelende kinderen op de Lombardkade en het geluid van de treinen over het luchtspoor en dan het eeuwige heien tijdens de wederopbouw. Er was daar nog veel meer moois te vinden trouwens. New York, Praag, straatscenes, de metro, noem maar op.

  Dus: Lang leve Freesound!

  De podcast vind je hier onderaan: https://familiekochrotterdam.wordpress.com/2023/05/03/artificiele-intelligentie-foto-video/

  1. Marco Raaphorst avatar
   Marco Raaphorst

   Mooi dat je het goed hebt kunnen gebruiken voor jouw vertelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.