Dit is een gearchiveerde blogpost van Podpraat.nl

Podpraatje – your account has been deleted

Op vrijdag 21 mei 2021 meldde ik dat Anchor het account van een vriend had verwijderd omdat hij zijn eigen muziek via een podcast had laten horen. Het moet niet gekker worden, niet waar? Dat vroeg om een sonische aanvulling…

Uitleg, de methode van Bob/Zebra404:

Bob uploadt de afleveringen in audio naar Archive.org. Archive zal een wav of aif bestand automatisch omzetten naar mp3, handig dus want dan heb je én de hoge kwaliteit wav/aif én de podcastaflevering online gearchiveerd.

Via een plugin in WordPress (Bob gebruikt Power Press) maakt Bob vervolgens voor elke aflevering een bericht aan en plakt daarin de mp3-link die hij van Archive.org heeft gekregen. Om de mp3-link te verkrijgen moet je bij Archive.org rechtsklikken op de link VBR MP3 en kies je voor de optie ‘Linkadres kopiëren’:

Dit is een linkadres dat, je raadt het al, eindigt op mp3.

De RSS feed die Power Press genereert voer je vervolgens eenmalig in bij Feedburner. Deze Feedburner-feed meld je vervolgens aan bij Apple Podcasts, Spotify en dergelijke.

Het voordeel hiervan is dat jouw webhost niet belast wordt met het telkens ophalen van de RSS-feed, maar dat daarvoor de Feedburner-feed, dus die van Google, gebruikt wordt. Bovendien kun je nu eenvoudig de achterliggende RSS-feed wijzigen zonder dat je Apple Podcasts, Spotify en dergelijke van de verandering op de hoogte moet stellen. Feedburner vormt als het ware een feed om een feed heen. Volg je het nog?

Hoewel Feedburner een vrij dooie dienst leek de afgelopen jaren, recentelijk heeft Google aangekondigd de dienst te gaan vernieuwen.

Voetnoten

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.