Soms is klein en zacht beter

Sinds een paar jaar gebruik ik speciale monitors voor al mijn muziek/geluid werk: Triple-P Pyramids. Het zijn kleine speakers, nearfield monitors. En vanaf de eerste seconde dat ik ze beluisterde was ik eraan verknocht.

In tegenstelling tot grote speakers klinkt veel muziek op deze speakers slecht. Op grote speakers en zeker als je een beetje hard draait klinkt alles wel goed. Met deze kleine speakers is dat anders. Als op de Pyramids iets echt vet klinkt en de stem knalt ook nog een meter uit de speakers (vrijgemaakt uit de mix) dan weet je dat het goed zit. Mixen en masteren op deze speakers is dan ook simpel. Heel veel mensen hebben daar juist problemen mee, vragen zich af ‘wanneer klinkt het nou goed?’. Geen enkel probleem voor mij.

Alle technici raad ik het aan: draai op een zacht niveau (hard muziek draaien tijdens de afluistering is ronduit dom, je hoort dan alleen nog maar de compressie van je eigen oren) en richt je met name op het gebied waarin onze stem zich ook begeeft, met name het middengebied dus. Daar ligt de verstaanbaarheid en daar is ons gehoor het meest gevoelig. Nearfield monitors helpen daarbij enorm.

En bovendien: vrijwel alle oude Steely Dan producties zijn op piepkleine Auratone nearfields gemixt. Producties die te boek staan als de best klinkende producties van de vorige eeuw.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

12 reacties

 1. Tja, ik moet mij hier ook maar eens in verdiepen. Wil eindelijk wel eens iets dat beter is dat mijn cheapo Samson monitorsetje…

  Nog tips in een iets beter betaalbaar segment? Ben immers nog altijd een arme student. Het liefst actief trouwens.

 2. De Pyramids zijn ook niet zo duur. Wel passief en ik denk dat je ze zelf moet importeren. Yamaha NS10 speakers zijn ook redelijke standaard nearfields. Worden niet meer gemaakt volgens mij.

  Maar het beste is om zelf te gaan luisteren. Met name als je niet te hard draait zal de akoestiek in de winkel een beperkte rol spelen. Neem dan wat referentie CD’s mee en let erop hoeveel details je kunt horen, of er ruimte zit tussen de instrumenten en of de zang en de instrumenten echt los komen uit de speakers.

 3. Hallo Marco,

  Leuke speakers die Pyramids. Ik heb een tijdje geleden ook op het punt gestaan Auratone’s te kopen voor het controleren van producties voor broadcast onder andere. Ze simuleren het effect van een televisie / draagbare radio luidspreker en zijn in het middengebied zuiver van klank aangezien ze ongefilterd weergeven.

  Maar ik kan mij niet kunnen indenken om te gaan masteren enkel op kleine luidsprekers. Als ik in het laag correcties ga doen, ben ik aangewezen op mijn full-range Audiolab luidspreker systeem. Uiteraard is het voor mij dan wel een onderdeel om dit nogmaals te checken op kleinere speakers (IMF) met of zonder high-pass & low-pass test equalizer. De NS-10 is ook zo’n luidspreker die vaak gebruikt wordt om de eindmix te controleren. De NS-10 heeft een eigenwijze klank die verreweg van neutraal is. Maar door die klank, is het voor de geluidstechnicus puur een middel om te controleren hoe de mix staat op minder goede luidsprekers.

  just my 2 cents.. :D

  mvg, PD Hogeterp

 4. Hallo

  ik ben opzoek na Auratone , en de Yamaha NS-10

  zijn deze nog bij een winkel te koop ?

  of word het speurwerk op internet

  Graag hoor ik van u

  MVG, Collin Bosgraaf

 5. Hallo Collin,

  De Auratone’s en de NS-10’s worden niet meer gemaakt. Wil je persee deze speakers bezitten dan wordt het 2e hands speurwerk. Dat hoeft niet moeilijk te zijn aangezien ze regelmatig wel worden aangeboden. Wil je er persee een nieuwe speaker dan kan ik je vertellen dat er een merk is die de Auratone’s heeft nagemaakt en nu weer op de markt heeft gebracht. Avantone Mixcubes heetten ze en zijn onder andere bij Maarten’s Sound & Vision (Heerenveen) te krijgen.

  mvg, PD Hogeterp

 6. Helaas onderschatten nog veel mensen het nut van deze zogenaamde “grotboxes”. Voor mixing werkzaamheden hebben wij tot op heden Auratones, maar ik ben nu wel benieuwd naar deze Pyramids.

  1. Ik kan niet anders zeggen dan dat ze zeer prettig klinken. Voor veel doeleinden goed in te zetten.

   De rechterspeaker is inmiddels een bijgeluid gaan produceren dus ik moet overstappen op iets anders. Binnenkort ga ik op luisteravontuur. Wellicht iets in de range van Adam A7X. Actief is toch prettig. Of misschien iets in de lijn van Auratones…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.