Losgekoppeld

Wat nu als ik niet langer op sociale media ga aankondigen wanneer ik weer iets gepubliceerd heb? Zal ik dan nog gelezen worden? Ja, leert de ervaring mij want het gros van het bezoek is immers afkomstig van zoekmachines. Sociale media heeft nauwelijks effect op mijn lezersaantallen. Dat gaat om slechts een paar klikken per dag.

Wat nu als ik bij wijze van experiment de promotie organisch laat verlopen? Het voelt als een zuivere manier om sociale media helemaal links te laten liggen als promotiemiddel van mijn blog.

Vroeger, voor de komst van de sociale media, deden we niet anders. Wij bloggers werden massaal gevonden en gelezen. Veel meer dan nu. Je zou kunnen zeggen dat sociale media de aandacht voor blogs grotendeels kapot heeft gemaakt.

Maar het is ook onze schuld want wij zijn het die de sociale media die aandacht gegeven hebben. Wij hebben Facebook, Twitter, Instagram en zo verder, groot gemaakt. Zodat mensen nu massaal op die netwerken vertoeven en minder blogs lezen dan voorheen.

Ik zet er een punt achter. Dat ik zojuist een nieuwe blogpost heb gepubliceerd, je leest het alleen hier.

Dat moet voldoende zijn.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

7 reacties

    1. Als er niemand zou lezen, zou je het dan nog openbaar opschrijven? Ik denk dat ik dan toch zou stoppen. Ik wil dat mijn ‘message in a bottle’ aankomt.

      Een andere kant van mij denkt best vaak: waarom doe ik dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.