Zal het goede overleven?

Blogger Jan van den Berg citeert Bas Heijne:

Ik denk dat de meeste schrijvers overschat worden. Van alle duizenden boeken die verschijnen, zal slechts een handvol de tand des tijds doorstaan. Ik bedoel dat niet negatief. Juist dat enthousiasme – of noem het overschatting, dat is in wezen hetzelfde – houdt de literatuur in leven.

Bas Heijne in de Groene

Ik vraag het me af. We zijn geneigd te denken dat als je maar je best doet het allemaal wel goed zal komen. Helaas, zo werkt het niet. Er zijn mensen die niet hun best doen en ongelofelijk aanbeden worden door Jan en alleman. Het komt best vaak voor dat volslagen waanzinnigen op handen gedragen wordt door een massa volgelingen. Elon Musk, Donald Trump, Adolf Hitler, Geert Wilders.

Daarom maakt het eigenlijk ook niet uit of het goed of slecht is wat je doet. Wat opgemerkt wordt, of zelfs populair wordt, heeft meestal geen bal met kwaliteit van doen maar meer met een soort handigheid op het vlak van aandachttrekkerij.

In mijn jeugd kwamen de videorecorders op. VHS was in het begin verschrikkelijk qua beeld en geluidskwaliteit. Video2000 was veel beter, Betamax kwam in de kwaliteitsrangorde daarna. Toch koos het publiek voor VHS.

Hetzelfde gold voor Windows 98 dat tijdens de eerste demo al crashte tijdens het opstarten. En Bill Gates maar lachen.

De voorganger van Windows 98, Windows 95 was minstens zo gaar. Ik werkte toentertijd bij Novib (tegenwoordig Oxfam Novib). Windows crashte diverse malen per dag, bij iedereen. Ook Windows NT dat we op de servers draaiden was verschrikkelijk instabiel. Daar waar we de UNIX-server van Novib in 10 jaar tijd slechts eenmaal hadden moeten rebooten ivm de millenniumbug, werd voor de NT-servers van Microsoft wekelijks een reboot gepland. Maar de meeste servers haalden dat niet eens omdat ze diverse malen per week (!) crashten. Iedereen ging voor deze rommel van Microsoft en ik heb me toentertijd regelmatig hardop afgevraagd waarom dat is.

De verklaring? Omdat iedereen het doet. Met als gevolg dat iedereen een paar maal per dag een blauw scherm kreeg te zien. Toch kon Bill Gates, ondanks dat (of dankzij?), uitgroeien tot een van de rijkste mensen op aarde.

Je mag hopen dat iedereen een beetje zijn best doet maar dat is natuurlijk ijdele hoop.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

3 reacties

 1. Het thema dat hier onder ligt is ‘dat er van alles teveel is’. Teveel literatuur, kunst, muziek, fotografie, film en bloggers. Maar kwaliteit blijft. Dat noemen we dan De Klassieken. Lao Tze heeft vast zijn best niet gedaan, maar zijn boek, de Tao Te Tjing, is al sinds de zesde eeuw voor Christus een bestseller. En terecht.

   1. Dat kun je niet weten Marco. Tien. Honderd. Duizend. Een miljoen. We zullen het nooit weten… tot ergens een resterend exemplaar wordt ontdekt.

    Er was ooit de Bibliotheek van Alexandrië. De grootste bibliotheek van het Middellandse Zeegebied. Vergelijkbaar met onze Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Afgebrand. Tussen de 400.000 en 700.000 boekrollen opgegaan in rook.

    De vraag is natuurlijk ook wat ‘de vergetelheid’ is?

    Ik heb wel eens boeken ontdekt in het archief van de Rotterdamse bibliotheek die in het buitenland gewoon te koop waren online, maar in Nederland volkomen onbekend. Zelfs van Nederlandse auteurs.

    Dus dit alles is relatief.

    Ik heb hier zat boeken in mijn eigen bibliotheek staan die belangwekkend zijn. Geen antiquair die ze nog wil hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.