Marcus King: speel alsof er niemand luistert

Matt Sweeney is een interessante vogel. In zijn gitaar-serie op YouTube Guitar Moves houdt hij interessante gesprekken met interessante gitaristen. Ondertussen hebben beide partijen een gitaar op schoot. Als er iets interessants uit de gitaar van de tegenpartij klinkt, zegt Matt “how do you do that” en probeert het na te spelen. Matt stelt zich bescheiden op maar heeft een enorme staat van dienst.

Inmiddels is de kale man met snor aan een nieuwe serie begonnen. Zijn eerste gast is Marcus King. Het levert een heerlijk gesprek op over het van snaar gaan op. Marcus houdt een pleidooi om vooral geen gitaristen maar andere instrumentalisten te bestuderen, zangers bijvoorbeeld. Zodoende komt ook de geniale intro-lick uit Rikki Don’t Lose That Number van Steely Dan voorbij, gespeeld door Victor Feldman op een Flapamba (= soort Marimba). Check dat op 8:50:

Maar het leukste advies werd ingegeven door de deur van zijn oude vioollerares. Daarop was een bord bevestigd met de boodschap: “never play like nobody’s watching.” Marcus was het er pontificaal mee oneens.

If you happen upon that sign, catch it on fire.

I mean: play like nobody’s listening! Play like you are only listening! Just become so familiair with your guitar neck that it is an extension of what you want to say. Get wild, get weird with it like nobody’s listening.

Hier ben ik het totaal mee eens. De allergrootste beperking is de duivel in je kop die rekening houdt met de luisteraar. Zoiets kan omslaan in angst. Angst dat je fouten gaat maken en dat je niet goed genoeg bent.

Ik had er afgelopen jaren ook flink last van. Gelukkig lukte het mij om die doemgedachten uit te schakelen toen ik voor VPRO televisie moest optreden in 2021.

Zonder doemgedachten is muziekmaken een van de leukste dingen om te doen. En met die doemgedachten? Dat is geen optie want dan kun je maar beter niet spelen. En dat laatste is voor mij ook geen optie, want ik MOET spelen.

Dus wat staat mij te doen? De doemgedachten uit mijn hersenpan slopen en te spelen alsof er niemand luistert.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.