De kaartjesknipper van Lilas (Serge Gainsbourg)

Twee jaar geleden bezochten mijn madame en ik het graf van Serge Gainsbourg. Om precies te zijn: het familiegraf van de familie Ginsburg, want zo luidde immers zijn echte achternaam. Van voren heette hij ook geen Serge maar Lucien. Wie mijn podcast VERVORMER volgt wist dat natuurlijk allang.

De graftombe aldaar lag bezaaid met kaartjes van de metro. Natuurlijk hebben wij ook onze kaartjes onder een steentje achtergelaten als eerbetoon aan het geweldige lied dat Serge schreef over De Kaartjesknipper van Lilas: Le Poinçonneur des Lilas.

Toen ik dit jaar opnieuw met ma petite amie naar Parijs afreisde, ondermeer om de kont van Serge te bezichtigen, constateerden wij dat niet langer de oude papieren biljetten gebruikt konden worden. Vandaag de dag moet je een opgeladen plastic kaart van Navigo tegen de machine swaffelen voordat de poortjes van de metro zich zullen openen.

Helaas zijn we vergeten om de graftombe te inspecteren. Grote kans dat het daar geheel aan metrokaartjes zal ontbreken. En een plastic kaart van Navigo onder een steentje leggen, dat doe je niet.

Des petits trous, des petits trous, toujours des petits trous

UPDATE: in een ongepubliceerde eerdere versie van het bovenstaande had ik de vertaling van het lied, op mijn manier, er ook bij staan. Vond ik toch aardig omdat het weer iets anders oplevert dan de Frans/Engelse tekst uit de video. Daarom bij deze:


Reacties

2 reacties op “De kaartjesknipper van Lilas (Serge Gainsbourg)”

 1. Jaap Boots avatar
  Jaap Boots

  Leuk…!

  1. Marco Raaphorst avatar
   Marco Raaphorst

   merci beaucoup!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.