Tchad Blake leerde mij in Parijs

Alleen wij weten wat er zich precies heeft afgespeeld. Het was een soort Fight Club-afspraak: we mochten niet spreken over wat er in de studio plaatsvond. De reden daarvan was dat sommige tracks die we kregen te horen, nog niet uitgebracht waren. En sommige plugins die we te zien kregen verkeerden nog in beta.

Zodoende lieten we, voordat we de studio inliepen, onze mobiels achter in de lounge.

Vorige week zat ik vijf dagen in de Rue Boyer Studios in Parijs (onderdeel van Mix With The Masters). Ik volgde een masterclass muziekmixage met Tchad Blake. Ons gezelschap bestond uit 22 muziekmakers die afkomstig uit Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Spanje, Brazilië en Amerika waren.

De sub

In Parijs viel het kwartje hoe moderne muziek moet klinken.

Hoewel Tchad uit het analoge tijdperk stamt, hij staat allang met beide benen in het moderne computertijdperk. Hij benut de mogelijkheden van de digitale techniek volledig. Gebruikt veel plugins om het karakter mee te geven, mute, knipt en plakt, wanneer dat nodig is.

Tchad houdt van diep laag, de sub. Hij is gek op hiphop en bracht dit concept naar pop-/rockmuziek. De basdrum stuurt een sample aan die voor de sub zorgt.

Zijn mixen klinken breed. In het verleden gebruikte hij vaak de
‘Buenos Notches’ preset van de beroemde Eventide H3000 effects processor om het geluid langzaam door het geluidsbeeld te laten bewegen. Dat kun je ook met een langzame flanger, panner, of iets dergelijks bewerkstelligen.

Ook gebruikt hij extreme panning, het ene kanaal volledig op links, het andere op rechts. Dat doet hij omdat er in het middengebied al snel teveel gebeurt, de zang, bas en de basdrum zitten daar immers ook. Dus zoekt Tchad naar mogelijkheden om ruimte te scheppen.

Hij was in de jaren 80-90 nooit een fan van reverb. Met name omdat zijn collega Bob Clearmountain daar juist zo goed in was. Bob was soms de mixing engineer van een productie waar Tchad de recording engineer van was, zoals bijvoorbeeld Woodface van Crowded House.

Dit heeft ervoor gezorgd dat Tchad het in een andere hoek zocht. Zodoende ging hij vervorming als een soort reverb inzetten. Vervorming geeft immers sustain aan het geluid.

Vandaag de dag gebruikt hij wel reverb maar nog altijd gebruikt hij ook veel vervorming om de toon mee te kleuren en de diepte en lengte van het geluid mee aan te passen.

Aan de slag!

Elke dag van ’s morgens 10 tot ’s avonds 7 met Tchad in de studio zitten en hem zijn dingen zien en horen doen, heeft een onwaarschijnlijke indruk op mij gemaakt. Buiten het topgeluid dat hij in mijn leven heeft gebracht bleek Tchad ook nog eens een hele lieve kerel te zijn. Ook mijn medestudenten maakten grote indruk op mij door de geweldige muziek die ze hadden meegebracht en hun passie voor muziek. Er ontstond een band die hopelijk ook in de toekomst stand houdt.

Tchad heeft mijn oren geretuned en geïnspireerd om lekker creatief te gaan mixen. Zo ontstond een nieuw plannetje…

Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

7 reacties op “Tchad Blake leerde mij in Parijs”

  1. Jaap Boots avatar
    Jaap Boots

    tof verslag, benieuwd naar de gevolgen !

    1. Marco Raaphorst avatar
      Marco Raaphorst

      Hoor je nog…

  2. Igor Fraga avatar
    Igor Fraga

    Muy bien, Marco. Esa semana la vamos a recordar toda la vida.
    Muy encantado de conocerte

    1. Marco Raaphorst avatar
      Marco Raaphorst

      De acuerdo. ¿Dónde desayunaremos mañana?

  3. Ruud avatar
    Ruud

    Dat zijn onvergetelijke ervaringen.
    Te gek Marco!

    1. Marco Raaphorst avatar
      Marco Raaphorst

      Ja, ongelofelijk. Het zet me echt op ’t spoor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.