Waar een bezoek aan de vlooienmarkt met Tom Waits zoal toe kan leiden

Ik heb geen flauw idee hoeveel audionerds er zoals ik in Nederland rondlopen, maar hoe dan ook… als jij er zo eentje bent, dit verhaal is voor jou!

Eerstens gaan we effe terug in de tijd…

Het is begin jaren 90 en Tom Waits werkt aan zijn album Bone Machine. Tchad Blake heeft hij gevraagd om de mix te doen. Op een dag stelt Tom voor om naar zijn favoriete plek te gaan: de vlooienmarkt. En hier is het plan: Tchad en Tom zullen zich opsplitsen om los van elkaar wat exotische aankopen te doen. Lang verhaal kort, Tchad komt aanzetten met de Shure Level-Loc, een goedkope limiter, die hij voor een paar dollar heeft gekocht.

Zodoende raakte hij in één klap verliefd op de sound. En sindsdien gebruikt hij de Level-Loc in vrijwel al zijn mixen.

De Level-Loc is een compressor met een fucked up karakter. Hij vervormt en zucht als een gek. Zet hem op de drumbus en donkere aardse voodoo klanken rollen je speakers uit.

Wat voorbeelden uit 1992

Een track waarop je het effect goed kunt horen is Goin’ Out West van het album Bone Machine. Het is Tom die hier drumt, niet op een drumstel maar op de houten vloer. En door de Level-Loc klinkt dat krankzinnig te gek.

Ook op Kiko van Los Lobos is de Level-Loc te horen. Bijvoorbeeld op de track Wicked Rain waarbij de drums ondergedompeld zijn in de karakteristieke saus van vervorming en compressie.

Deze sound kun je helemaal op conto schrijven van Tchad Blake.

Daarna wilde iedereen die sound.

Vervorming als kleur

Als gitarist begreep ik altijd al dat zonder vervorming een gitaar zo saai klinkt als een ouderling op zondag. Maar de Tchad-methode “vervorming op alles” was nooit bij mij opgekomen. Vervorm dus niet alleen de gitaren maar vervorm de drums, de bas, de vocalen, whatevah jou lief is.

Hierdoor ging het licht bij mij aan. Vervorming als effect voor kleuring en om het geluid meer lengte, sustain, mee te geven. En het geeft soms dieper laag en heerlijke rafelige aardse middentonen en algehele pittigheid voor de oortjes.

Mocht je je ooit hebben afgevraagd waarom mijn podcast VERVORMER heet, dan heb je nu dus het antwoord.

Door vervorming toe te passen, toon je wat sympathie voor de duivel. En dat lijkt mij, aangezien ik als tiener afscheid heb genomen van de kerk, een perfect uitgangspunt!

😈

Fucked up plugins

Vandaag de dag richt vrijwel elke muziekmaker zich op het niet-vervormingsvrije geluid van weleer middels plugins. Wie loog er? Analoog. Iets dat direct karakter toevoegt aan jouw (te) cleane digitale opnames. Zo werd ook de Level-Loc nagebootst door de firma Soundtoys die het de sympathieke naam Devil-Loc meegaf.

Tchad heeft de Devil-Loc voor heel veel mixen gebruikt sinds zijn overstap op ProTools. Ook in Parijs verscheen ‘ie soms op de monitor. Maar sinds een tijdje maakt hij ook veel gebruik van de Korneff Shure Level-Loc die op de site wordt aan geprezen als ‘Tchad Blake’s ultimate character compressor.’ Check die pagina en je ziet dat de plugin één groot eerbetoon is aan Tchad. Zijn eigen Level-Locs hebben overigens model gestaan voor de twee TB modellen die in de plugin zitten.

De Zweedse Level-Loc

Zelf ben ik fan van de Pulveriser die in het Reason Rack beschikbaar is. Ik interviewde een paar jaar geleden de productontwerper ervan, Mats Karlöf. De Shure Level-Loc stond ook model voor deze unit, die in staat is tot extreme fuckup-up geluiden. Het leuke van deze Level-Loc imitatie is de Release-parameter die op de oorspronkelijke unit niet te vinden is en zodoende het klankkarakter wat verbreedt.

Zelf heb ik nooit met de hardware versie van de Level-Loc gewerkt. Dus tussen de Korneff, de Devil-Loc (ik prefereer de Deluxe variant) en de Pulveriser kan ik niet zeggen welke het meeste in de buurt van het origineel komt. Vind ik ook niet boeiend. Ik wil ook geen purist zijn.

Ze hebben alledrie hun eigen karakter. Neem bijvoorbeeld de Devil-Loc Deluxe, dat ding is zo gruwelijk te gek. Luister maar:

En het aardige is dat ik in het Reason Rack mijn eigen modulaire effecten kan bouwen. Zo zat ik onlangs een beetje te pielen met amplitude modulatie in combinatie met de Pulveriser en dat leverde best iets geinags op:

FET voor een vette sound

Sound On Sound heeft een fantastisch artikel geschreven over Tchad en zijn ontdekking van de Level-Loc en de Korneff plugin. Ik het artikel valt te lezen dat de Level-Loc eigenlijk een van de eerste FET-compressors is.

The Level-Loc was one of the earliest FET compressors, but unlike the 1176, for example, it was a mass-produced item made using relatively cheap components. Matt, Dan and the team put the unit’s unique character partly down to the inadequacies of these components, especially the output transformer, and partly to the fact that it was designed to operate at mic level rather than line level.

Een andere klassieker die gebaseerd is op FET is de beroemde UREI 1176 Peak Limiter. En die ken ik heel goed. Ze hadden hem in Studio BGM waar mijn oude band MAM diverse albums heeft opgenomen. Een studio waar ik kind aan huis was en vele nachtelijke uren heb doorgebracht. Het was een studio die was opgezet door Aad Link (manager NITS) en Robert Jan Stips. Peter Calicher zaliger van Gruppo Sportivo was er ook altijd te vinden.

Hoewel wij die 1176 toentertijd gereformeerd afstelden, het ding kon je ook behoorlijk fucked up laten klinken, zo bleek jaren later toen ik met de plugin versies ging werken en me had laten bekeren tot de duivelse muziekkerk. De 1176 heeft een karakter dat in de verte wat op dat van de Level-Loc lijkt. En nu weet je waarom: FET.

Dat brengt me bij een nieuwe compressor plugin van het geweldig Goodhertz, de Vulf Compressor Mastering Edition. Die kan beschaafd gereformeerd klinken, maar in het standje FET schieten al snel duivelse vonken uit je speakers.

Vanuit de techniek bezien is vervorming een fout, een vertekening van het geluidssignaal. Maar het is juist dat wat rockmuziek zo te gek doet klinken. Dit esthetische element is essentieel voor de aardse rebelse sound van rockmuziek. Evenals heel veel genres die er dicht tegenaan schuren natuurlijk.

Je vindt schoonheid niet in het perfecte goddelijke geluid maar in de imperfectie van de duivel.

Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.