Open Beelden: historische beelden online onder een Creative Commons licentie

oip-logo_nlOpen Beelden is een nieuwe site die oude historische beelden, video, publiekelijk beschikbaar stelt onder een Creative Commons BY-SA licentie. Dit betekent dat deze beelden hergebruikt mogen worden zolang de herwerking ook onder dezelfde licentie wordt vrijgegeven.

Binnenkort wordt het voor het publiek ook mogelijk om zelf beelden op Open Beelden te uploaden.

Ik vind Open Beelden een voorbeeldproject. En niet alleen omdat de video’s hergebruikt kunnen worden. Alle video’s zijn beschikbaar in zowel een Open Source formaat (Ogg Theora) en gesloten formaten van Apple en Microsoft. Dat het Open Source formaat de voorkeur geniet mag duidelijk zijn. Als gebruiker heb je geen last van deze techniek, ondersteuning is er voor alle browsers.

De site oogt heel overzichtelijk en rustig. Ook vind ik de opties om een video te embedden op je eigenlijk blog, of de opties om te downloaden en de licentie te lezen heel mooi toegepast. Sterker nog: dat wil ik ook. Ook mijn muziek zou ik op deze manier willen aanbieden via mijn blog in al deze formaten. Ik ga dat eens navragen bij Kennisland Beeld en Geluid, want zij zitten hierachter.

Nederland heeft er een videoarchief bij. En naar mij idee de eerste keer dat ook echt alles klopt; de techniek, de website en de rechten. Zo moet je dat doen anno nu.

Open Beelden

applaus

Zie voor meer informatie: ‘Zware dooi na strenge winter‘.

Update: Open Beelden is een gezamenlijk project van Kennisland Beeld en Geluid. Bovenstaande tekst heb ik hierop aangepast. Creative Commons Nederland is een onderdeel van Kennisland en een belangrijke bijdrage geleverd aan de beslissing voor de keuze HTML5 + OGG voor het afspelen van video en de keuze voor de CC-BY-SA licentie.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.