(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraatje – Music + Talk experiment met mijn muziek

Toen gisteren bekend werd dat Music + Talk ook in Nederland beschikbaar is, besloot ik er gelijk mee aan de slag te gaan. Hoor hier het resultaat:

Alleen met Spotify

Je moet wel een Spotify-account hebben en hem in Spotify afspelen wil je de muziek ook kunnen beluisteren. Het beste werkt dit als je een betaald Spotify-abonnement hebt want Music + Talk biedt namelijk de mogelijkheid om complete muziektracks af te spelen. Je hebt dus geen gelazer met muziekrechten meer en voor de artiesten is het ook nog eens super want hun plays worden vergoed en de luisteraar kan de muziek direct liken. Gratis abonnees krijgen overigens een paar seconden van elk nummer te horen, een logische beperking.

Het is geen officiële podcast-aflevering, dus in andere apps dan in die van Spotify zul je de Music + Talk-afleveringen niet kunnen beluisteren. De meeste makers die een Music + Talk show maken richten zich puur op dat type afleveringen maar je kunt het ook mixen met “normale” podcast-afleveringen die in elke podcast-app te beluisteren zijn, zoals ik nu dus voor mijn Podpraatje-podcast heb gedaan.

Of ik dit vaker in Podpraatje ga doen, ik weet het nog niet. Voor mijn VERVORMER podcast is dit misschien wel een tof format. Of misschien dat ik een extra Music + Talk show moet starten omdat het toch een beetje raar is om een podcast te maken die én gewone podcastafleveringen én exclusive content voor Spotify biedt. Ik zou zeggen: voor het publiek is het beter om óf een normale podcast te maken óf zo’n Music + Talk show.

Vorig jaar heb ik hier ook uitgebreid over geschreven, maar toen was het nog alleen beschikbaar in de US, VK, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Ierland. En bovendien had het nog een andere naam.

Ik, Michiel Veentra en wie nog meer?

Ik ben een van de eersten in Nederland die dit doet. Michiel Veentra was me voor en had klaarblijkelijk al eerder die mogelijk want hij publiceert al sinds 16 augustus afleveringen. Hij kiest voor een slim compact concept: eerst een kort verhaal van een paar minuten over het nummer en vervolgens laat hij het hele nummer horen.

Complex om te maken? Welnee!

Zoiets maken is best eenvoudig. Wat je moet doen is alle losse delen waarin je iets vertelt los exporteren (gewoon in wav of mp3). In Anchor kun je vervolgens die losse delen als blokken in de juiste volgorde zetten en er muziektracks bij zoeken, die je samen met de gesproken delen rangschikt. Dat ziet er in mijn geval zo uit:

Elke Music + Talk aflevering moet nog wel goedgekeurd worden voordat ze op Spotify te horen is. Dit kost hooguit een paar uur.

Ik stuitte wel op een bug, dacht ik. In een van de fragmenten maakte ik een foutje. Dit foutje herstelde ik in de audio export. Maar nadat ik het oude fragment met het nieuwe had vervangen op Anchor en er opnieuw iemand van Anchor zijn/haar/hen toestemming voor had gegeven, bleek Spotify toch de oude versie af te spelen. Ik heb het gemeld bij Anchor. Binnen een paar uur kreeg ik een reactie terug:

I’ve had a look backstage and located the podcast Podpraatje using the information you’ve provided.

Before we dig deeper, I just want to confirm if it’s been 24 hours since you made the changes to your episode? If not, please note that any changes you make in your Anchor account – to your audio, artwork, titles, and descriptions, etc. – will automatically update on external platforms within 24 hours.

That said, I suggest giving it 24 hours to see if the changes you’ve made to your episode will reflect.

UPDATE: De nieuwe versie was de volgende dag wel op Spotify te horen. Klasse!

Voor de rest werkt dit systeem heel soepel en ben ik erg positief over deze service.

Ben wel benieuwd wie hier allemaal mee aan de slag gaan en wat voor creatieve ideeën eruit zullen voortvloeien. Met name voor muzikanten is Music + Talk een te gek middel om eigen muziek van commentaar te voorzien.

Door Marco Raaphorst

ik maak podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.