Veldopnamen

Field recording is the term used for any recording produced outside of a recording studio.

(bron)

Ik hou enorm van losjes opgenomen muziek. Opgenomen in het veld. Of noem het in het wild. Rauw, eerlijk. Niet in de benauwende omgeving van een studio. Niet uren turen naar het computerscherm.

Zoals ouwe blues en gospel opgenomen werd. Live, alles in 1 keer. Liefst door 1 microfoon. Geen gedoe. Niet lullen maar spelen.

Gisteren nam een vriend hier een liedje (een cover) op. Hij, pianist en in het bezit van een mooie piano. Toch koos hij ervoor om het via mijn laptop op te nemen. Dus de echte piano werd ingeruild voor een gesamplede piano. Wat verkeerde nootjes werden gecorrigeerd. Daarna kon de zang erop. Even zus en zo proberen en vervolgens toch voor de 1e opname kiezen. Vervolgens violiste opnemen, ook via diverse takes, en wat kleine correcties doen. Dan de boel mixen, met een effectje hier en daar. En dan toch nog op het laatste moment besluiten een ander geluid voor de piano te kiezen. Omdat het kan. En het eindresultaat is best muzikaal en prettig om naar te luisteren. Relatief snel gedaan in een uur of 5.

Mijn voorstel was om het live te doen, piano, zang en viool. Gewoon met mijn portable recorder. Dan staat het er sneller op, krijgt het veel meer sfeer omdat je samen speelt en qua geluid is het ook lekkerder, valt het meer samen. Misschien minder perfect, rauwer, maar juist daardoor veel mooier. Niet dat het resultaat nu tegenvalt, maar toch…


Reacties

2 reacties op “Veldopnamen”

  1. Daar moet je wel minstens 1 keer het hele ding foutloos kunnen spelen (of jezelf niet schamen voor een slipper).
    Ik zit middenin de productie van een CD waar we in ieder geval staan te juichen bij elke mooie fouten.
    Nu alleen bij het editten mezelf nog beheersen.

    Ik hoorde een mooie, maar ook verontrustende uitspraak van een studio eigenaar in het zuiden…: “ach, als de Beatles auto-tune hadden gehad hadden ze hem gewoon aanstaan. Er moet een hele goeie reden zijn om hem tegenwoordig uit te zetten” (!)

    Ik wordt gek van al die perfecte opnames….dooooooodsaaaaaai!

  2. @Rob: kreeg gisteren een 3-dubbele Gospel CD binnen vanuit Engeland. 80 liedjes, veelal in mono, vervormde microfoons op zang, valse gitaren, maar vol passie. Ik voel dat we ergens terugkeren naar die tijd. De botox voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.