waar komt de blues vandaan?

Africa_Blues-w200-h200Het verhaal gaat dat een blanke man Amerika heeft ontdekt. En dat de blues maar een jaar of honderd oud is. Blanke leugens.

Hasan Ismail liet me de link ‘Muslim Roots, U.S. Blues‘ weten. Een fantastisch artikel die de link legt tussen Moslims en de blues. Grote man Ali Farka Toure heeft altijd gezegd dat zijn Mali blues dezelfde blues is als die van bijvoorbeeld een John Lee Hooker. Sterker nog hij beweerde dat die Amerikaanse blues “nothing but African” is.

Wanneer werd de gospel ontdekt? Wanneer werd de blues ontdekt? Toen de zwarte artiesten van het moslimgeloof overgestapt waren op het christelijke geloof. Geschiedvervalsing van de missionarissen.

De blues is waarschijnlijk minimaal net zo oud als dat wat wij bleekscheten Klassieke Muziek noemen. Ik heb altijd meer gehouden van zwarte muziek dan welke muziek dan ook. Misschien omdat ik vroeger tot een jaar of 12 in kerken kwam. Vol ‘heilige boontjes’ die braaf een pepermuntje innamen. Het stond zo ver van mijn leven af. De somberheid die uit de verhalen van de dominee klonk. Oudjes die tijdens de dienst een dutje deden. Elke zondag weer. Oh, de dominee had weer zo mooi gesproken. Onechtheid. Oneerlijkheid. Het resulteerde bij mij naar het snakken naar vrijheid. Opstand. Snakken naar warmte. En een afkeer van groepen en ideologie├źn.

Een schreeuw vanuit de ziel. Zo moet muziek zijn. Zonder trucjes. Zonder ijdeltuiterij. Maar rauw en eerlijk. Braaf op je stoel blijven zitten is al bij voorbaat verdacht. Sommige mensen noemen het de muziek van de duivel. Zwarte muziek. Maar het is een schande. Het zijn de leugens van een blanke.

Inmiddels is het boek Africa and the Blues in bestelling. Dat moge duidelijk zijn.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

11 reacties

  1. Inderdaad, Blues=Afrikaanse muziek. Alleen hoef je geen ethnomusicoloog te zijn om dat te weten. Wie oren heeft hoort het gewoon. Ik zag laatst de film Asshak over Sahara nomaden / Touaregs. Daarin zat zo’n gast op een eensnarig instrument te spelen, en een vrouw zong erbij. Was echt bijna identiek aan spine-chilling jaren 30 Blues.

  2. ik speel nu op de DS Mahjong: alle liedjes zijn, zoals het hoort pentatonisch, volgende keer als ik het spelletje speel zie ik hiphoppende babies en wellicht een skatende Raaphorst hellupppppp

  3. Was vorige week bij Fame, daar lag de prachtige box Martin Scorsese presents The Blues voor maar 15 euro! Geweldige docu-serie, alleen had ik hem al. Voor 70 euro :-( En inderdaad, de puurheid van de blues mag nooit bevuild worden door een bleekscheek met een witte puntmuts.

  4. En zo hebben de moslims niet alleen aan de bakermat van de moderne wiskunde en sterrenkunde gestaan maar dus ook aan die van de blues. Hoe rock ’n roll is dat!

    1. “En zo hebben de moslims niet alleen aan de bakermat van de moderne wiskunde en sterrenkunde gestaan maar dus ook aan die van de blues”.

      Nooit geweten dat Azteken, Chinezen, oude Grieken en Egyptenaren al moslim waren. Je leert nog wel eens wat op het internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.