“en moeten we dat allemaal online zetten?”

Gepubliceerd op

supersister-w200-h200Gisteren ergens in mooi Den Haag. Twee katten die me zowat kreunend aanvlogen. Een gesprek over Supersister. Bij Aad Link thuis.

Als je het hebt over Supersister dan heb je het over de Nederlandse muziekgeschiedenis. Over cultureel erfgoed. Erfgoed dat nauwelijks nog online te vinden is en daardoor obscuur wordt. Ik citeerde de uitspraak van Kenneth Goldsmith ‘If It Doesn’t Exist on the Internet, It Doesn’t Exist‘.

De nieuwe Supersister site wordt een blog en een shop ineen. Er ligt alleen al daar in Den Haag een heel archief te wachten om online te gaan. Massa’s foto’s maar ook heel veel video materiaal ligt op de plank. Het kost wat tijd om dat allemaal online aan te bieden, maar dan heb je ook wat. Om het nog zacht uit te drukken. Veel bloggers zitten ermee om elke dag iets te posten. Maar dat lijkt mij met zo’n archief geen enkel probleem.

Trouwens, mijn oude band MAM zou dat ook moeten doen; de hele handel online zetten. Maar goeds, eerst Supersister, en dan de rest…

wordt vervolgd


Wil je mijn blogposts per e-mail of middels een feedreader ontvangen? Abonneer je dan hier.
Voor een kleine donatie zodat ik mijn werk onafhankelijk kan blijven doen, kijk op de donatiepagina.

Door Marco Raaphorst

maakt altijd muziek

2 reacties

  1. Ga je voor elke band een eigen website / weblog opzetten? Is dat nog wel van deze tijd? Waarom niet aanbieden aan beeld en geluid? Waarom niet centraliseren op een website met bv de naam muziekgeschiedenis.nl of muziekhistorie.nl?

  2. @Erik: een band die via een blog zijn archief opbouwt lijkt mij goed. RSS all the way. Maar een en-en situatie is het beste denk ik. Bijvoorbeeld de hosting centraal laten doen. Zoals archive.org in Amerika dat doet maar dan wat beter en puur Nederlands. Beeld en Geluid lijkt mij een geschikte partner. Ben jij daarbij betrokken? Wil graag dan eens doorbomen hierover!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.