Kletsend versus Verhalend, een gespannen tegenstelling?

In zijn boek Make Noise (aanrader!) deelt Eric Nuzum de podcastwereld in twee delen op: Kletsend en Verhalend

Kletsend als in: rants, vraag en antwoord-spel en conversaties.

En een Verhaal als in: iets met een begin, midden en eind. En in dat midden iets dat je kunt samenvatten als ‘a life changing experience’. Een kantelpunt, een wending in het verhaal.

Dat je elke dag naar de winkel loopt is geen verhaal. Dat wordt het pas als er op een dag iets onverwachts gebeurt.

Een verhaal zonder wending is dus geen verhaal. Het verhaal mag niet voorspelbaar verlopen, in het begin lijkt het daar wel op, ter introductie, maar dan plotseling neemt het verhaal een onverwachtse wending.

Alles wat onder de gehypte krachtterm Storytelling valt gaat uit van dit principe.

Een verhaal vertelt dus niet wat je als luisteraar verwacht maar doet wat je juist niet verwacht. Dat format werkt altijd, bij kleine kinderen en volwassen. Het is het spel van de verwachting.

Komt alles in het leven daar eigenlijk niet op neer? Ik dwaal af…

Een potje kletsen, is dat niet wat te makkelijk?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Een kletsende podcast (kletscast) kan net als storytelling gekenmerkt worden door het element dat een verhaal tot een goed verhaal maakt. Het element van het Onverwachte.

Tijdens een goed interview komen er vaak zaken aan het licht die niet vielen te voorspellen voor de luisteraar en de interviewer. De basis van het interview is nieuwsgierigheid. Wat dat betreft kan een interview dus net zo verrassend zijn als een goed verhaal.

En die Life Changing Experiences kunnen in een interview zeker ook naar voren komen. Of in een rant. Het enige dat al kletsend niet gebeurt is dat de strakke methodiek van Intro-Wending-Einde gehanteerd wordt. Een kletscast is vaak losser qua vorm.

De impact van sommige interviews zijn levensbepalend geweest voor de geïnterviewde. Met ditto impact op de luisteraars. Of anders gezegd: als iemand zijn mondje opentrekt kan dat gigantische gevolgen hebben. Of het nu een verhaal is of niet.

Wat mij betreft zit de sleutel van een goede podcast in het onverwachtse. Verras de luisteraar in plaats van hem, haar, hen te vervelen. En het maakt dus echt geen moer uit of je dat nu onder het kopje Storytelling kunt huisvesten of niet.

Tot zover mijn rant.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.