(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Mijn eerste grote edit in Reaper

Het is aflevering 21 van Radio Kras geworden, mijn eerste grote edit in Reaper. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen waarvoor ik elke twee weken de edit doe. De afleveringen lopen door tot april volgend jaar, met optioneel nog een kleine verlenging tot aan de zomer.

Zoals ik eerder deze maand meldde, ik heb m’n eigûh dus een cursus Brendan Baker aangemeten om het editen in Reaper in de vingers te krijgen. Voorheen editte ik in Ableton Live, een hip pakket voor muzikanten en sound designers (ben ik ook). Maar editen in dat pakket ging voelen als staand de liefde bedrijven.

Ik ben dolblij met die stap. Reaper is een te gek pakket om podcasts mee te editen. De licentie is ook super friendly, ik draai nu nog gewoon de evaluatieversie zonder enige restricties. Dat kun je 60-dagen doen en je hoeft er geen account voor aan te maken of zelfs je e-mailadres voor achter te laten. Een hele dikke ❤️ dus!

Naast Brendan Baker is Jeff Emtman een andere actieve Reaper gebruiker. Emtman is bekend van Here Be Monsters. Dat zijn toch knapen die de toon zetten. Althans voor mij.

Maar ik weet het, ook in Nederland zijn er Reaper-gebruikers. Lees jij dit stuk en wil je je hand opsteken onder het motto “broedâh, ik ben er zo eentje!”, doe dat dan. Let’s unite The Dutch Reapers.

Oh ja, bijna vergeten, dit is die aflevering 21 van Radio Kras die ik fluitend met twee vingers in mijn neus in Reaper in elkaar gezet heb:

Dit vakgebied, editing, intrigeert me. Editing bepaalt de vorm van het verhaal. En dat is alles bepalend. Eric Nuzum haalt in zijn boek Make Noise (zie ook vorige Podpraat) aan dat het verhaal eigenlijk niet zo belangrijk is. Wat wel belangrijk is HOE je dat verhaal vertelt.

En ik zeg op mijn beurt dan: het is vorm (esthetiek) dat iets dat abstract is concreet maakt zodat we het kunnen duiden. We het een naam geven, er een labeltje aan hangen.

Zonder vorm is er niets. Dus eigenlijk ben ik een verhalen vormgever.

Maak of wil jij een te gekke podcast maken en denk jij mij ermee te kunnen verleiden tot het maken van een spannende edit? Laat het me weten!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.