Den Haag en Agatha Christie

Agatha_christie_1935Ik ben geboren op de hoek van de Stadhouderslaan en de Groot Hertoginnelaan. Den Haag. Mijn ouders huurden een deel van de bovenste etage van een prachtig statig herenhuis. Om het bed te kunnen plaatsen hadden ze een deel uit de muur moeten hakken. Er zijn nog foto’s van.

De eigenaresse van het pand, mevrouw Gybland, was bevriend met Agatha Christie. Ik raakte bekend met die naam voordat ik de boeken las. De eigenaresse was, volgens mijn ouders, een vriendelijke maar aparte vrouw.

Toen we inmiddels naar een ander huis verhuisd waren, gingen we nog eens op bezoek bij haar. Eenmaal door het voorportaal gelopen, stond ik voor de statige trap en keek omhoog. Daar bovenaan de trap stond ze. En riep mij. “Ik kom niet Piepland”, antwoordde ik met mijn kinderlijke verbastering van haar werkelijke naam.

Ik moet een jaar of 5, 6 zijn geweest, en angstig. Bang voor de vrouw die met de muizen op bed speelde. En die misschien, wie weet, misschien wel een voorbeeld voor Agatha was.


Reacties

Eén reactie op “Den Haag en Agatha Christie”

  1. gurdonark avatar

    I like the simple, popular puzzle mysteries–and you have your own little puzzle from childhood, unsolved but with the detective hard at work :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.