tagging in iTunes via Grouping

In iTunes via de cmd+i toetscombinatie kun je de info-tab oproepen. Kenmerken van het audio-bestand zul je daar vinden. Zo ook het veld met de naam Grouping. Deze is eenvoudig te gebruiken voor het opslaan van tags. En dit is aan te raden omdat je natuurlijk op de Grouping/tags kunt zoeken. Ook kun je via iTunes een Smart Playlist samenstellen die actief op specifieke Grouping/tags werkt.

Het goed archiveren van content blijft een heidens karwei. En met de toename van opslagruimte van harddisks wordt dit alleen nog maar een groter probleem.

Het beste systeem is een tagging systeem die los van de bestanden opgeslagen kan worden. Bovenstaande methode is handig voor iTunes, maar buiten iTunes heb je er weer weinig aan. Laat staan dat je er binnen OSX opt kunt zoeken.

De behoefte aan een meta tagging systeem is bij mij groot. Maar ik ken er geen. Wie wel?

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

8 reacties

 1. Ik vind het zelf juist erg fijn dat de data in de muziekbestanden zelf wordt opgeslagen. Ik gebruik zelf gewoon het commentaarveld voor mijn ’tags’ en gebruik smart playlists die zoeken naar deze ’tags’. Volgens mij kunnen andere muziekprogramma’s ook die commentvelden lezen, dus in principe is de boel portable.

 2. @Nils: ja, klopt, opslaan in id3 tags in de bestanden is een groot voordeel, doe ik ook zeker, ook voor mijn eigen muziek. Maar het zou ook fijn zijn als dat uitgelezen wordt via het OS. Via php kan dat sowieso.

 3. hoi Marco,
  vraagje: waarom gebruik je het ‘genre’ veld niet voor je tags, dat dient daar toch voor?

  betreft tagging: je moet hier eens kijken, ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ’t ziet er goed uit …

  groets uit .be

 4. @embe: top! Da’s inderdaad de oplossing denk ik. Dan gebruik ik Genre en Grouping. Genre puur voor genre aanduidingen en Grouping voor overige karakteristieken. Als scheidingsteken lijkt mij in beide gevallen ‘;’ het meest geschikt. Op deze manier zijn de files het beste uit te lezen.

  Creative Commons licentie zet ik in het Comment veld. Ook originele bron neem ik daarin op als die bekend is.

 5. Browsen en sorteren per genre werkt niet goed als je combinaties in het genre veld gebruikt. Voor de creative commons licentie gebruik ik een van de andere velden in iTunes, zoals ‘sort show’. Zo kan ik met smart playlists zoek op licentie. Release nummer zet ik in ‘episode id’. In Traktor wordt een mp3 tag label ondersteunt, maar helaas niet in iTunes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.