5 februari

Je zal maar podiumangst hebben. Verschikkelijke hartkloppingen ervan krijgen. 26 jaar lang vermijd je hierdoor alle podia.

Op 7 januari 2006 besloot Green Gartside onder de naam Double G & The Traitorous 3 (plus 2) het podium weer op te stappen. Inderdaad, na 26 jaar!

Dit eerste concert in jaren werd aangekondigd via de Scritti Pollitti fanlijst. En tuurlijk, ik ben een groot Scritti Politti fan. Zo’n 20 jaar, sinds het album Cupid And Psyche ’85. En dan te bedenken dat de serieuze podiumangst van zanger Green nog veel verder terug gaat!

Maar goed, dat aangekondigde 1e concert in 26 jaar leek mij toch twijfelachtig. De bijnaam Double G (Green Gartside) gaf ook weinig vertrouwen. Toch stond Green echt op 7 januari met een verse band in The Windmill in London te spelen. De volgende dag kwamen de emails van fans binnen. Superlatieven schoten te kort om de ervaring te beschrijven.

Gelukkig kwam er nog een optreden.

Optreden 2 was afgelopen zondag 5 februari 2006 in de Luminaire in London. En jawel, dit keer was ik erbij samen met een paar andere Nederlanders, een Spanjaard en zelfs een fan uit Japan!

Het concert was ONWAARSCHIJNLIJK. Green was duidelijk nerveus, zei zelfs: “I am a bit anxious”. Zweten, aankondigingen half afmaken.

Opeens deed het keyboard van een van de toetsenisten het niet. Green in de stress. “I am so sorry”, “Sorry, sorry, sorry”, “We are kind of fucked, this doesn’t work…”. En na de laatste “… so sorry about this” roept er iemand “Still brilliant Green!”. Spijker op de kop daar in de Luminaire.

Green’s stem klonk fantastisch. Helder en zuiver. Zijn zang veroorzaakt een soort intimiteit wat ik zelden bij andere artiesten heb meegemaakt. Alleen de hele groten kunnen zoiets.

Na het optreden heb ik een paar keer eventjes met Green gesproken. Zo vroeg ik hoe hij de nieuwe CD (die over een paar maanden zal verschijnen) had opgenomen. Hij bleek onder andere ook Reason te hebben gebruikt. Ik vertelde hem dat ik daar veel geluiden voor geprogrammeerd heb en dat er dus een vrij grote kans is dat hij een van mijn geluiden gebruikt! Ongelofelijk, stel je toch eens voor!

Samen met de andere Nederlanders hebben we met Green nog een heerlijk biertje gedronken. Ernst Overbosch was zo slim om een Guinness voor Green te kopen.
Green vroeg ons of we de Melkweg geschikt vonden om op te treden. Zeker te weten! En da’s dus eigenlijk een heel bijzonder nieuwtje: Green zal voor de zomer in Nederland onder de naam Scritti Politti optreden. Hoewel het in de Melkweg wat lastiger zal zijn om Green na afloop van het concert te spreken, ik hoop het natuurlijk wel!

Green is een wonder. Er hing die avond een soort magie in de lucht en ik denk dat alle aanwezigen (zo’n 250) hierdoor werden gegrepen. En dan te bedenken dat het publiek uit veel jonge mensen bestond die waarschijnlijk zelfs nooit iets van Scritti hebben gehoord!

5 februari, ik zal het nooit vergeten!

En natuurlijk… we leven in een moderne tijd: Ellen Pronk heeft video’s van het optreden op haar website staan. Ook hebben we dankzij haar nu de Scritti Politti Flickr Group.

Laatste nieuws: Umm!
Allerlaatste nieuws: Umm is te koop :)

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

11 reacties

 1. Onwaarschijnlijk is het goede woord. Kan zelf nog steeds nauwelijks geloven dat ik er echt bij was. En dan het vooruitzicht dat er andere concerten aankomen, zelfs hier in Nederland!

  Heel stoer dat Green ook met Reason werkt, als de cd uitkomt spannend om te horen of je iets herkent, stel je voor! Goed man!

 2. Marco je beschrijft exact hoe het concert was! Zijn stem is abnormaal goed! Cupid & Psyche ´85 staat anno 2006 als een huis. Green had ik qua live-optreden al lang geleden opgegeven en dan opeens is hij helemaal terug. Ben blij dat ik dat ritje naar Londen gemaakt heb. Ik weet niet hoe ik het verder moet beschrijven. Green staat op een bepaalde hoogte. Ik zie nu al uit naar de Melkweg, ik zal er zeker bij zijn. Scritti Politti hoort weer op “de kaart” te staan. Wel heel bijzonder dat hij jouw geluiden wellicht heeft gebruikt. Klasse.

 3. We zullen allemaal in de Melkweg zijn. Hoewel het misschien wel lastiger is om hem te spreken.

  Ik vind overigens dat Green geen standaard geluiden zou moeten gebruiken. Ik wil zondermeer naar London afreizen om speciale geluiden voor hem te programmeren. Daar doe ik niet moeilijk over ;)

 4. O, wat zijn jullie bevoorrechte mensen !
  Ook ik ben ook fan van de allereerste scritti. eigenlijk door Green ben ik filosophie gaan studeren (Wittgenstein was een van zijn helden) Green is en blijft een genie, echter kan ik niet al zijn nummers goed vinden. Tekstueel blijft hij sterk. Ik heb voor jullie nog wat oude Ooren liggen met intertviews en recenties en wellicht is het wat voor jullie archief. Laat maar ff weten dan stuur ik ze op.

 5. beste mensen, ik heb voor de liefhebber nog de 12″ 4 A-sides liggen. ik doe daar niets meer mee en voor de verzamelaar is hij bets aantrekkelijk.

 6. Misschien hebben mijn bibbly-o-tek collegea interesse.

  Bedankt voor de edities van muziekkrant OOR. Moet het nog zorgvuldig lezen. Leuk die ouwe foto’s :)

  CDtje klinkt trouwens goed. Mooie sfeer dingen!

 7. Leuk om te zien dat er nog meer kenners zijn die Scritti Politti op waarde weten te schatten. Blijft inderdaad een steengoede artiest die gelukkig nooit mainstream is geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.