Kun je met Linux professioneel muziek maken?

De grafische kaart van mijn bijna 3 jaar oude MacBook Pro ging ineens stuk. Hij bleek van het type NVIDIA GeForce 8600M GT, een slecht gefabriceerde kaart die een paar jaar geleden een stormvloed aan kritiek kreeg. Ter reparatie aangeboden moest ik het bijna een week zonder mijn appeltje zien te redden.

Op zich viel het mee. De backup van mijn externe harde schrijf zette ik over op mijn laptop met Linux/Ubuntu. Mijn dochter Puck gebruikt die normaliter, dus maakte ik een extra account voor mezelf aan. Vrijwel alles gaat er prima op met uitzondering van: muziek maken. En dat was wel een probleem want ik had een muziekklus voor Coastwatch staan deze week. De muziek moest syncen met beeld/video. Met heel veel gepiel lukte het me om iets met Ardour in elkaar te flansen.

Nadat ik met mijn klus klaar was probeer ik nog als oefening iets anders met Ardour. In een test-bestand maakte ik een nieuwe track aan. Maar dat deed helaas Ardour crashen. Ik probeerde het test-bestand te openen maar Ardour reageerde niet. Ik kon wel een nieuw bestand starten in Ardour maar het test-bestand bleek beschadigd te zijn. Dit gebeurde dus 5 minuten nadat ik klaar was met mijn klus. Ik verlangde direct terug naar mijn Mac. En gelukkig heb ik hem inmiddels terug. Het probleem met de grafische kaart werd onder garantie door LJS Den Haag en Apple verholpen. Mijn Mac heeft inmiddels een gloednieuw moederbord, met dezelfde NVIDIA GeForce 8600M GT kaart die hopelijk van het goeie soort is.

Toch heeft Linux mijn interesse. Die vrije open source wereld. Morgen heb ik een afspraak staan met Jeremy van www.autostatic.com. Hij is expert op het gebied van muzieksoftware voor Linux. Ik neem mijn audiorecorder en mijn Ubuntu-pc mee. Want wie weet …


Reacties

4 reacties op “Kun je met Linux professioneel muziek maken?”

 1. Je kan kdenlive[1] eens proberen voor video/audio en audacity[2] voor audio mixing.

  [1] http://www.kdenlive.org/
  [2] http://audacity.sourceforge.net/

  Via de gnome/ubuntu package manager gemakkelijk te installeren of via sudo apt-get install kdenlive audacity

 2. @tuxcrafter: Audacity gebruik ik ook op de Mac. Prima basale editor.

 3. AutoStatic avatar
  AutoStatic

  Het was gezellig Marco! Een buizencombo’tje met een ouwe SG blijft toch veel mooier dan een laptopje met Ubuntu erop. Hoe lang hebben we daar nou naar gekeken? 10 minuten ofzo?

  Grt,

  Jeremy

 4. @Jeremy: ik vond het ook erg gezellig. En ja, zo’n computer is maar een statisch ding. Een werkpaard, moet doen wat je wilt doen. Maar een gitaar… da’s het universum :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.