Podpraat #131 – houvast zonder grip

In onze zoektocht naar houvast, grip krijgen op het leven, zoeken we naar logica die er vaak niet is, halen we de woorden ‘ondanks’ en ‘dankzij’ door elkaar, leggen we relaties tussen zaken die geen bal met elkaar te maken hebben, trekken we verkeerde conclusies. We roeptoeteren elkaar na. Voor je het weet heb je een Brexit aan je broek hangen of een kleuter als president die het haar vanonder zijn oksel over zijn hoofd kamt.Maar wacht eens even… wat was nu de conclusie?


Vondel College afgelopen woensdag

Samen met Misha Blok van AVRO/TROS, Thomas Rueb van NRC Vandaag en Lieke Malcorps van Dag en Nacht Media, mocht ik afgelopen woensdag in VondelCS wat vertellen over podcasting. Ik mocht een korte technische spoedcursus geven (‘techniek in vogelvlucht’) en trapte af met een introductie van 10 minuten waarin ik het Hollandse podcastlandschap heb proberen te schetsen. Voor het eerst ging ik inhoudelijk in op het Eindrapport podcasting Nederland van Amanda Brouwers en Bob den Hartog.

Ondanks het uitvoerige onderzoek met 1.099 podcastluisteraars, 36 makers en drie focusgroepen, bleek het niet mogelijk te zijn om er grote conclusies aan te verbinden, want:

  • er is een beter beeld nodig van wat luisteraars ervaren als podcasts
  • er zijn genoeg aanwijzingen dat podcasting in Nederland aan het groeien is, maar het is moeilijk om die bewering te onderbouwen met cijfers

Iets anders dat in het onderzoek duidelijk naar voren kwam:

Kijk eens wat onderaan het lijstje staat. Misdaad! Men is door Serial gaan denken dat misdaad (true crime) het goed doet om luisteraars te trekken. Ook in Nederland ligt er een focus op dit onderwerp bij veel makers en omroepen. Maar dus duidelijk niet bij de luisteraars!

Conclusie: Brand in het Landhuis van de NTR werd een grote hit ONDANKS het onderwerp en niet DANKZIJ! 

En als je een podcast over media maakt, een populair onderwerp, wil dat nog niet zeggen dat jouw podcast ook populair wordt. En vise versa.

Kortom: maak gewoon wat je wilt maken. Alles kan. Denk je vrij!

Man man man, gaat de theaters in

In navolging van populaire podcasters in Amerika volgt Nederland ook die route:

‘Man man man, de podcast’ gaat het theater in – Spreekbuis.nl

Vink leuk

Misha Blok vertelde tijdens het Vondel College dat ze ondermeer de podcast Vink maakt. Of in één zin: de podcastgids van Nederland. Kende ik nog niet maar Vink leuk! Bv deze aflevering:

Podcast Luisteren (PodNL): #9 – De Grote Harry Bannink Podcast – The Best Social Podcast – Geel – Brenda Kookt

Het leuke eraan is dat het een podcast voor NPO Radio 1 is maar geen onderscheid maakt tussen podcasts van de NPO of gemaakt door onafhankelijke makers. Het is precies dat wat ik wel vaker roep, wat NPO Radio naar mijn idee zou moeten doen: breng podcasts onder de aandacht bij een groot publiek, niet alleen die van jezelf maar ook die van anderen. Tof dat Misha dat samen met haar collega’s Vincent Bijlo, Stan Putman doet.

Zuivere cijfers van Dag en Nacht Media

Dag en Nacht Media stapt over op de meetmethodiek van IAB die ik in Podpraat #127 noemde. Hierdoor worden de luistercijfers nog zuiverder. Over het hoe en waarom schreven ze een blogpost:

Waarom wij overstappen op de nieuwe Podcast Statistieken van het IAB (en iedereen aanmoedigen mee te doen)

Voor de gebruikers van Podtrac (ook te gebruiken in combinatie met bv SoundCloud als host) geldt deze meetmethodiek ook. Die service is gewoon gratis en voor niets te gebruiken. Aanrader (lees: gebruik ik zelf natuurlijk ook)!

Digital Wednesday

25 september aanstaande wordt er in Eindhoven in de avond het evenement ‘Digital Wednesday: Alles wat je wilt weten over podcasting’ georganiseerd. Met Elger van der WelBarbara Wilton (Content Marketing Specialist bij Adfactor) en Marvin Jacobs (Oprichter en Creative Director van Airborne) als sprekers. De toegang is gratis maar je moet je wel van tevoren registreren:

Digital Wednesday: Alles wat je wilt weten over podcasting Tickets, woe, 25 sep. 2019 om 18:30 | Eventbrite

Heb je een primeur? Laat het me weten!

Misschien lanceer jij een interessante podcast of kun je een interessante ontwikkeling melden, laat het me via email (marco@melodiefabriek.nl) weten!

Synoniemen voor de pijn

Even een kleine zelfpromotie tot slot. Luister naar mijn laatste single Synoniemen voor de pijn:

Synoniemen voor de pijn – Marco Raaphorst

Dat was ’m weer. Heb een goed weekend en tot volgende week!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.