Toekomstmuziek

Het nu volgende werd getriggerd door Write On Thursday. #WOT Deel 15.

Toekomstmuziek is een misinterpretatie van het Duitse “Zukunftsmusik”. Componist Richard Wagner schreef een essay met die titel om zo zijn moderne muziek onder de aandacht te brengen van het Parijse publiek zodat ze in groten getale naar zijn opera zou komen.

Het stuk dat Wagner omschreef als “Zukunftsmusik” heet Tannhäuser. Bijzonder voor die tijd was dat de libretto, de tekst van de opera, ook door Wagner zelf geschreven was. Normaal gesproken deden alleen gespecialiseerde librettisten dat. Het versterkte het gevoel van deze speciale “toekomstmuziek”. En om dat te bekrachtigen schreef Wagner er een essay over.

De vraag blijft hoe de Nederlands begripsverwarring heeft kunnen ontstaan. De term toekomstmuziek lijkt immers juist van toepassing op niet-muzikale zaken. Of we een hete zomer krijgen bijvoorbeeld.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.