Podpraat #130 – Digitale Duurzaamheid

Dit was mijn week waarin we het meesterlijke blog van Wim de Bie Bieslog.nl weer online konden zetten. Een gezamenlijk actie van Babette Wagenvoort, GertJan Kuiper (VPRO) en ondergetekende. Wij hebben zodoende meer dan 10.000 webpagina’s en een paar honderd audio- en videobestanden laten herrijzen uit de digitale dood.

Hoe zit het eigenlijk met de podcast als we het hebben over toekomstige online beschikbaarheid? De RSS-feed en het mp3 formaat zijn 100% open source en zullen dus in de verre toekomst ook nog ondersteund worden. Ze maken deel uit van de internet specificaties, dus dat zorgt voor garanties.

Wie Podpraat leest weet dat ik een voorstander van open source ben. En dat is niet zonder reden. Duurzaamheid vind ik iets waar elke maker rekening mee moet houden. Dat is het vertrekpunt. Hoewel vrijwel niemand het 20 jaar geleden voorspelde, bleek digitale data vele malen vergankelijker te zijn dan fysieke media. Als je kijkt naar hoeveel dooie links er in de loop der jaren zijn ontstaan, dat is ronduit schrikbarend.

Oftewel, mijn rant in vijf woorden: geef prioriteit aan Digitale Duurzaamheid!


Online Radio Awards

Nog tot 15 september kan er gestemd worden voor de Online Radio Awards. Wie zitten er in de jury en wat zijn de voorwaarden? Ik hoor je denken en daarom:

Jury en voorwaarden – Online Radio Awards 2019

Bergeijk is terug

Na een stop van 12 jaar is Bergeijk weer terug. Soms flauw, soms hilarisch. De nieuwe afleveringen worden toegevoegd aan de oude afleveringen in dezelfde RSS-feed. Dus qua Digitale Duurzaamheid reken ik ’m helemaal goed. Via één feed heb je dus de hele Bergeijk reeks compleet! Om wijlen Eddy Wally te citeren: WOW!

nieuwe serie Radio Bergeijk – Radio Bergeijk – VPRO

Monologen

Op het vorige podcastfestival vertelde ik Maartje Duin over de monologen van de podcast Dissect. Ze kende de podcast niet en kon zich niet voorstellen dat een monoloog prettig zou zijn om naar te luisteren. Nu heeft Maartje diverse awards op haar naar staan, dus respect, maar ik ben het niet met haar eens.

Sterker nog: ik ben dol op monologen. De ouwe Joe Frank die verzonnen verhalen vertelde. Benjamin Walker van de https://theoryofeverythingpodcast.com houdt regelmatig ook van die mooie betogen, solo. En ook The Memory Palace is een heel goed voorbeeld. Nate DiMeo maakt hem nu al 11 jaar. Format: Nate vertelt een verhaal over vroegâh op een bedje van zorgvuldig gemonteerde muziek. Het script is literair van aard en de dictie van Nate is top.

The Memory Palace vind ik kunst, logisch dus dat deze podcast onlangs flink in het zonnetje gezet werd in een aflevering van Radiolab:

The Memory Palace | Radiolab | WNYC Studios

Podcastfestival.nl

Eindelijk: het Podcastfestival (28 september in de Tolhuistuin, Amsterdam) heeft nu een eigen website:

Podcastfestival 2019 voor makers en fans

En pik ook even dit interview mee met mijn collega die net als ik tijdens het Podcastfestival een workshop zal geven:

Sleutelen aan je audio met Maarten Dallinga! – podcastnetwerk

Mijn workshop heet ‘Leren afmixen voor gevorderden’, de kaarten daarvoor kun je hier kopen.

Dat was ’m weer! Heb een goed weekend en een goeie week!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.