Veldopnamen: de bekroning van het moment

foto: pablosanz / CC BY 2.0

De fonograaf/phonographer is verwant aan de fotograaf. In plaats van de werkelijk in beeld te vangen legt zij/hij de werkelijkheid vast in audio, geluid.

Ik ben zelf een actieve fonograaf. Vaak in combinatie met een foto zodat het je mee op reis kan nemen naar een plek, de plek waar ik was. Of zet de audio op een mp3-speler en maak een wandeling, ga zelf op reis.

Ook musici kunnen deze technieken gebruiken. Dat wat ze veldopnamen/field recordings noemen. Ver weg van de kunstmatige en steriele studio-omgeving, in de bossen of waar dan, puur en eerlijk. Zoals alle oude folk en blues liedjes opgenomen werden. Zoals Alan Lomax dat deed.

Het zou mij niets verbazen als deze puurheid van opnemen weer terugkomt. Veel bands geloven niet meer in het maandenlang in een studio zitten voor het maken van een album. Live optreden is waar het om draait. De bekroning van het moment. En het klinkt ook beter.


Reacties

4 reacties op “Veldopnamen: de bekroning van het moment”

  1. Helemaal mee eens wat betreft puur en eerlijk. Check out het manifest op fieldcore.net. Er is al te veel kunstmatigheid op deze planeet.

  2. Of je gaat naar Abbey Road natuurlijk ;)

  3. Iig een erg koele foto ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.