Veldopnamen: de bekroning van het moment

foto: pablosanz / CC BY 2.0

De fonograaf/phonographer is verwant aan de fotograaf. In plaats van de werkelijk in beeld te vangen legt zij/hij de werkelijkheid vast in audio, geluid.

Ik ben zelf een actieve fonograaf. Vaak in combinatie met een foto zodat het je mee op reis kan nemen naar een plek, de plek waar ik was. Of zet de audio op een mp3-speler en maak een wandeling, ga zelf op reis.

Ook musici kunnen deze technieken gebruiken. Dat wat ze veldopnamen/field recordings noemen. Ver weg van de kunstmatige en steriele studio-omgeving, in de bossen of waar dan, puur en eerlijk. Zoals alle oude folk en blues liedjes opgenomen werden. Zoals Alan Lomax dat deed.

Het zou mij niets verbazen als deze puurheid van opnemen weer terugkomt. Veel bands geloven niet meer in het maandenlang in een studio zitten voor het maken van een album. Live optreden is waar het om draait. De bekroning van het moment. En het klinkt ook beter.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

4 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.