Podpraat #129 – exclusief voor Podpraat abonnees

We hebben een primeur!We, het klinkt alsof er hier op de redactie een stel mensjes zich voor de natie uit de naad lopen te kloppen. Niets is minder waar. Ik zit met de tuindeur open in de ochtendluwte in mijn uppie wat volzinnen te bedenken. Redactie, geen. Welnu, ik koester die afzondering.De primeur gaat over een podcastserie van iemand anders. Dus vandaar. Is het toch een beetje een ‘we’.


Luister nu naar ‘Oranjehotel in verzet’

Op maandag 2 september gaat de podcastserie ‘Oranjehotel in verzet’ in première. De serie laat horen hoe verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog doorgaan met de strijd tegen onrecht als zij gevangen zijn gezet in het Oranjehotel. Zo wordt de gevangenis in Scheveningen in die tijd genoemd. De verzetsstrijders vochten immers voor de vrijheid van ‘koningin en vaderland’.

De serie werd gemaakt door Peter de Ruiter en kwam met financiële ondersteuning van de Eva Tas Foundation tot stand.

Meer informatie over deze serie vind je op de website van Luisterdoc. De teaser van deze podcast vind je op SoundCloud.

En nu de primeur: de abonnees van Podpraat kunnen nu al luisteren naar het eerste deel van deze reeks:

Oranjehotel in verzet (1): De oorlog en de vrede van Mom Wellenstein by Podcasts die je oren strelen

Pitch jouw idee op het Podcastfestival

Op 28 september 2019 tijdens het Podcastfestival vindt live het jury-overleg plaats van de pitchwedstrijd die inmiddels is uitgezet. Om mee te doen aan deze pitch dien je jouw podcastidee in een audiofragment van maximaal 90 seconden te gieten.

De winnaar ontvangt twee microfoons, een Zoom H6, een jaar lang begeleiding van Dag en Nacht en krijgt een advertentiedeal met Auto.nl. En als de podcast af is mag je ’m komen presenteren op het Podcastfestival 2020. Check alle voorwaarden:

Pitchwedstrijd – podcastnetwerk

Podcast masterclass met Tim Howard (Reply All)

Ik heb nog een primeur vandaag. Tim Howard van de podcast Reply All geeft niet alleen een keynote op het Podcastfestival, vandaag liet Lieven Heeremans mij weten dat Tim op vrijdag 27 september ’s avonds een 2 uur durende masterclass zal geven.

Tijdens de twee uur durende masterclass staat de vraag centraal waarom en vooral hóe de podcastmaker maakt wat hij maakt. Welke keuzes in het productieproces zijn nodig om het verhaal tot een succes te maken? Huiswerk voor deze masterclass: #102: Long Distance (Pt. 1 & 2, 2017). Deze roemruchte aflevering van Reply All – een podcast over het internet – was direct een hit en is een van de beste voorbeelden van kansen die het podcast medium storytelling te bieden heeft. Tim licht in deze masterclass toe hoe de ‘conversational tell’ werkt – en dat hij moeilijker is dan het klinkt – en hoe de unieke ‘tone and delivery’ van de podcast in elkaar steken. 

Dit evenement vindt dus een dag voor het Podcastfestival plaats in de Waag aan de Nieuwmarkt, Amsterdam. Tickets kosten 80 euro en er is plek voor 20 personen. Tickets vind je hier:

Podcast masterclass with Tim Howard (Reply All) Tickets, vrij, 27 sep. 2019 om 19:30 | Eventbrite

Uitreiking NTR Podcastprijs 2019

De NTR Podcastprijs 2019 is een aanmoedigingsprijs voor jonge podcast- en radiomakers uit Nederland en Vlaanderen. Voorheen heette het de NTR Radioprijs. Dit jaar wordt ‘ie voor de 29e keer wordt uitgereikt. De uitreiking vindt plaats op zondag 1 september in De Brakke Grond, Amsterdam. Om 14.00 uur gaan de deuren open, de prijsuitreiking start om 14.30 uur en wordt gepresenteerd door radiopresentator Mijke van Wijk. Afsluitend om 15.30 uur is er een borrel.

Wie bij de uitreiking aanwezig wilt zijn kan een mailtje naar jolanda.sterrenberg@ntr.nl sturen.

NTR | NTR Podcastprijs » Nominaties 2019

11 sept: Podcasting 2.0 @ VondelCS

Op 11 september aanstaande staat het Vondel College geheel in het teken van Pocasting 2.0. Ik mag daar een tweetal korte lezingen komen geven van elk 10 minuten. Naast mij spreken ook Misha Blok van AVRO/TROS, Thomas Rueb van NRC Vandaag en iemand van Dag en Nacht Media. Tickets kosten 5 euro, voor studenten 2,50 (CJP-pas gratis).

Kom naar mijn Vondel College over Podcasting 2.0! – Podpraat

RØDECaster Pro 2.0 Firmware update

De superslimme opnamerecorder van RØDE, de RØDECaster Pro, heeft inmiddels weer een zinvolle update gekregen. Ik moet RØDE complimenteren met het feit dat ze heel goed naar de wensen van de gebruikers luisteren.Hierbij een uitgebreide uitleg over wat deze update precies inhoudt:

Announcing RØDECaster Pro Firmware Version 2.0

RØDE is de eerste die heeft gezien dat er behoefte is aan dit type apparaten speciaal gericht op podcasting. Ik verwacht dat de concurrentie ook niet achter zal blijven. Bedrijven als Zoom bijvoorbeeld. Of misschien ook Sony. En bedrijven die meer in de muziektechnische hoek zitten, zoals Fostex en Tascam, zien hier wellicht ook een mogelijkheid in om hun marktaandeel te vergroten.

Het is sowieso opvallend om te zien hoe groot de invloed van podcasting is op de audiotechnische markt die zich van origine alleen op muziek richtte. Hardware maar ook software die voor muziek bedoeld is wordt nu ook gebruikt voor podcasting. De volgende stap is een ontwikkeling die zich puur op podcasting richt. Dat is nu zo langzamerhand aan het ontstaan.

Rechtstreeks een podcast opnemen via Spotify?

Sommige gebruikers zagen plotseling een ‘Create podcast’ knopje in hun Spotify verschijnen. Het blijkt om een test te gaan. De knop opent Anchor en als men dat niet geïnstalleerd heeft krijgt men een website met informatie over Anchor te zien.

Zo’n ‘Create podcast’ knop is handig maar de beperking voor alleen Anchor-gebruikers vind ik niet slim gekozen. Je moet als podcaster ook zonder Anchor een bestand rechtstreeks kunnen uploaden naar Spotify vind ik, zoals je dat met YouTube of SoundCloud ook kunt zonder tussenkomst van een extra dienst.

Maar goeds, Apple biedt ook nog altijd geen podcasthosting aan terwijl dat zo enorm voor de hand ligt. Men laat letterlijk het kaas door de grote concurrent Spotify volledig van het brood eten.

Spotify tests an in-app ‘create podcast’ button – The Verge

Dat was ’m weer! Heb een goed weekend en een goeie week!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.