Koninginnedag ’07: 2 nummers van MAM gratis downloaden!

MAM 1995

Potverdikkie wat een tijd! Mijn tijd bij de Tilburgse band MAM.

We speelden overal. Van Tuitjenhorn tot Paradiso. We traden in pyama op, ouwe schemerlampen plaatsen we op het podium, schilderijlijsten werden op statieven gemonteerd en dan gingen we erachter gekke bekken trekken. We hadden fans die Nederlands studeerden en boersige Brabanders die soms knetter lam naast het podium stonden te pissen.

Maar in 1995 was plotseling alles over. Onze laatste CD ‘Look: Nederlands!’ kwam uit en dat was het dan. Ik besloot mij volledig op het live spelen te richten want ik was flink studiomoe geworden. Tom America, onze liedjeschrijver (hoewel Tom en ik ooit plannen hadden om de volgende albums samen in elkaar te componeren), maakte met Hennie Vrienten, Vincent van Warmerdam en een hoop anderen het fraaie album ‘Tjielp tjielp’. Zanger Pieter Bon startte Bon, een band waarin ik jaren later terecht kwam nadat we elkaar weer ontmoet hadden op Tom’s 50e verjaardag. Van die dingen.

Onlangs mailde ik Tom. En Tom mailde terug:

Zet de twee nummers er maar op. Altijd beter dan dat ze maar ergens niks liggen te doen.

Kortom: twee nummers vandaag hier voor helemaal niets, want het is tenslotte maar 1 dag per jaar Koninginnedag!

Maternité:

De Lijntjes:

En nog een kleine aanvulling op het nummer Maternité. Tom vertelde mij:

mijn broer hoorde het nummer tijdens een uitzending van Frits Spits . Hij schrok zo (“ik kreeg bijna een hartaanval boven op die ladder!”) omdat het begint met de stemmen van mij en mijn moeder over de boterham met kaas.

MAM binnenkant MAM credits

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

68 reacties

 1. “De lijntjes” klinkt verdomd veel als de Heideroosjes. Of andersom. Nooit van gehoord, maar dat gaat nu zeker veranderen. Eens verder zoeken naar deze geweldig grappige band.

 2. dit klinkt best leuk :)
  ‘de lijntjes’ doet me ook een beetje denken aan de heideroosjes inderdaad
  ik vind dit leuker dan je eerder geposte opzetjes eerlijk gezegd… een bravourekwestie denk ik

 3. De vergelijking met de Heideroosjes zie ik zelf niet. Da’s toch een punkband? Dit is gewoon good ‘ol rock und roll met hoempapa invloeden :) En we jassen er ook nog een synthesizer doorheen :)

 4. Had er nooit bij stil gestaan, maar ik ken die hit van MAM heel goed. Ik heb dat nummer vaak op de radio gehoord vroeger!

 5. De Heideroosjes doen ook veel rock n roll. Met Hoempapa. Verder de zachte G en gezongen in’t Nederlands. Dus het is vooral de stem die me aan de zanger van de Heideroosjes deed denken. Meer dan muziektechnische dingen als of het al dan niet pukk of RnR is, iig.

 6. Heette die single echt Maternité?? Kan me toch alleen iets met broodje kaas in de titel herinneren. Weet trouwens ook eigenlijk niet meer hoe hoog die single in de hitparade heeft gestaan. Was het nou wel of geen top 20-notering?

 7. Ik zal die Heideroosjes eens beluisteren.

  @Laurens: jeps Maternité en niets anders :) Had ooit een hoge tip-notering volgens mij (snelste stijger van de week of zo maar ik kan ook in de war zijn met Nederland, een andere legendarische hit!) maar hoe het verder zat… moet ik Pieter en Tom vragen, die weten het misschien nog wel.

 8. Pieter (oud-MAM zanger) mailde mij een reactie:

  “Ik kan me geen notering van Maternite herinneren, in welke lijst dan ook. “Ongelofelijk” is bij mijn weten de enige echte notering van MAM geweest. Twee in de Nederlandstalige Top 10. Maar nooit in de Top 40 terecht gekomen. Wel in de hoogste regionen van de Tipparade.

  We hebben wel nummers gehad (Pajti Pajti bijvoorbeeld) in de Verrukkelijke 15, maar deze lijst was niet gebaseerd op verkoop maar op voorkeuren van luisteraars.

  We hebben een aantal singles als “schijf” gehad op Radio 3. Maar de namen van die schijven weet ik niet allemaal meer. Oote is b.v. Hollandse Nieuwe bij de AVRO geweest. “Nederland” iets bij de Vara en “Ongelofelijk” bij de KRO (heette dat niet “Speciale aanbieding?). Maternite zou ook best eens een schijf geweest kunnen zijn.”

 9. Ongelofelijk, daar ben ik denk ik ook mee in de war wat die hoge notering betreft. Herinner me ook die single ineens weer. Ging dat niet zoiets als: ON-GE-LOOF-FE-LUK! Of ben ik nu weer in de war met BEL-GIE-JE van het Goede Doel?? Maternite hoorde ik volgens mij voor het eerst in de Theo Stokking Show, die was echt een MAM-fan…

 10. BTW: heb me altijd afgevraagd wie die Carlo was die in de tekst van Maternite voorkomt (die geboren werd, in de tweede regel dacht ik).

 11. Ik herinner mij iets met een boterham met pindakaas, maar dat is lang geleden. De Nederlandstalige NITS, dat was MAM toch? Ik ga deze twee eens beluisteren.

 12. Het nummer heet dus Maternité maar mensen herinneren het zich door de zin ‘boterham met kaas’. Stond op een album wat op initiatief van de Nits was geproduceerd: La Grande Parade.

 13. Het is dus kaas, en helemaal geen pindakaas :-)
  Bedankt voor het beschikbaar stellen Marco, erg leuk om weer eens te horen.

 14. Hoi Marco,

  Da’s lang geleden! (Opname van de trap bij mij in de studio, ’t was heeeet!)
  Al weer bijna 20 jaar geleden, Ongelofelijk, Nederland. Jeugdsentiment geworden. Maar nog steeds goed vind ik. Ik heb een mooie tijd gehad in MAM. Tom doet nog steeds hele goeie dingen. De meest onderschatte componist van Nederland.

  Groeten

  Guy Roelofs

 15. Hee Guy!

  Goeie herinneringen aan De Trap, zeker! Breda en… wat was het, versie 1 van ProTools? :) Heb ik nog wat gitaar ingespeeld toen? Ik kan het mij niet meer herinneren. Zelfs niet van de warmte. Wel dat het zonnig was en we allen in een goeie sfeer verkeerden bij joe in Breda.

  Tom heb ik nooit onderschat, vanaf de eerste noot niet. Misschien dat we ooit iets samen gaan doen, Tom en ik, Tilburg en Den Haag

 16. Ik kwam op deze site op zoek naar (Sammie America’s) MAM (ooit bij een vriend gehoord op vynil). Heb nog regelmatig de zinsnede Kabbel kabbel a ij in mijn hoofd. Uit Ongelooflijk denk ik? Ik weet het niet zeker…maar wat ik verder op mijn speurtocht ontdekte en hier toch even moet vertellen: via http://www.fonos.nl kun je allerlei albums van MAM op CD laten branden en bestellen (Stout, Sammie America’s MAM, Look: Nederlands en Grond ben ik tegengekomen)!!

 17. Leuk om over MAM te lezen (per ongeluk). Een van de meest legendarische bands weet ik niet. Wel een van de meest bijzondere bands! Ik was 15 en 16 en zag prachtige concerten zo 1982, 1983, 1984 (in Oirschot en Bladel of all places, en volgens mij in de Effenaar in Eindhoven). Elk jaar verder was het vuilnisbakje nog meer gedeukt, hetgeen het geluid alleen maar ten goede kwam. Ik herinner me vooral een briljante LP, met grijze hoes en gele letters en nummers als “Wat is dat?” en “Die verblindende duidelijkheid”, nog vóór Grond, dacht ik (waarmee het wat mij betreft al weer wat bergafwaarts ging, maar da’s ook een kwestie van smaak). Mogelijk is mijn herinnering wat vertroebeld, maar als iemand weet over welke LP ik het heb en waar die te koop/downloaden is, hoor ik het graag. Het cassettebandje waar het op stond heeft een van de verhuizingen niet overleefd. Groeten, Bart.

 18. Eindelijk een MP3 van Maternite, dank!!
  Ik heb altijd genoten van MAM, vooral in de tijd van Hobbel. Prachtige songs staan daar op, melancholieke teksten en dito melodien. Ik ga de oude LP’s weer draaien!!
  nogmaals dank, ruud

 19. NB waarom zetten jullie niet gewoon al het oude MAM materiaal in MP3 vorm vrij op internet, wie weet welke nieuwe generatie daar nog lol aan beleeft en anders ik wel!

  ruud

 20. Bedankt Ruud. Er komt binnenkort met MAM materiaal online. Misschien niet alles, hoewel… misschien ook wel. Waarom niet inderdaad, maar ik ben niet degene om er echt over te beslissen.

 21. Dag Bart (zie reactie 22 juli),

  Die grijze hoes met gele letters was ons eerst album “MAM” (EMI,1983)met nummers als “Wat is dit?” en “It is not”. Volgens mij kan je hem via http://www.fonos.nl bestellen.

  En tja….ik heb ongelofelijk hard op die vuilnisbak geslagen. Jaren lang….

  Hartelijke groet!

  Pieter Bon

 22. Dag Pieter, leuk dat je reageert!! Ik heb echt geweldige herinneringen aan jullie concerten destijds (misschien nog wel betere dan aan de concerten van U 2 en de Simple Minds destijds, die toch ook niet slecht waren!). Ik ga kijken bij fonos hoe en wat. Eigenlijk had je nooit moeten ophouden met slaan op vuilnisbakken, doen waar je goed in bent, vind ik, ik heb sindsdien nooit meer iemand zo goed op een vuilnisbak zien slaan. Veel groeten, Bart.

 23. hee
  even ersntig nu misschien maar ik wil het toch kwijt. Er zijn weinig nummers als ‘Hee Kees (Wat een Verdriet’) en ‘De Auto van IJzer’ die me zó ontzettend leip kunnen maken wanneer ik me melancholisch voel en even helemaal nood heb aan muziek die daarmee communiceert. Wat een gevoel in die nummers.. Ik zou eigenlijk graag eens met Tom America en andere makers van de muziek contact hebben daarom, voor nog meer inspiratie rond muziek.
  groeten
  Mario

 24. Aan alle lezers. Gevraagd een digitaal exemplaar van de LP “MAM” (EMI 1983). Een kopie vind ik al fantastisch en ik wil er best voor betalen. Via fonos niet meer te krijgen begrijp ik. Hoor graag, groeten, Bart.

 25. hallo jan

  ook ik zoek digitale cd(‘s) van de voormalige band MAM !!!zou er heel erg blij mee zijn en wil er dus ook voor betalen, hoor graag wat van je …

 26. De uit Nederland afkomstige muziek, Engels enof Nederlandstalig. Heeft vele juweeltjes gekendt. Helaas bleven en blijven die verborgen onder het drijfhout van jeweetwel… Ik hoorde Maternité van MAM voor het eerst tijdens het ontbijt. De link met Spinvis snap ik nu pas. Ik ben uit 1971 dus begin nu pas een beetje wakker te worden. Ik vind de “drive” van dit nummer zelf een beetje Radiohead achtig. Komt vast ook door de gitaar en hoge stemmetjes in de achtergrond zang.

  Goud!

  ‘K ga deze site nog ff op m’n gemak bekijken.

 27. Dat weet ik ook wel. Dat de baarmoeder. Bij jullie begon. Scheppende muzikanten. Zeelui en het schuim der aarde. Ik hou van…muziek in en met al haar klanken. Ik scheur je aan stukken, Liefde deed wat geluid nooit kon. MAM wanneer stopt mijn bestaan omdat ik ik wil zijn?

 28. De opening,

  Ian Curtis is dood. Spinvis sequenst lekker door. MAM is een band. Jij leest dit. En de rest is verleden. Lid van de toekomst.

  W@L

  Inspiratie is als een klok en een woord dat tikt. Om over gevoel maar te zwijgen want ik heb er geen verklaring voor…
  Lekker schreeuwen tegen de wolken.
  In de lucht. En in tevredenheid doof ik mijn inspiratie.

  Zzz…

 29. Misschien een beetje late reactie, maar al zoekend naar MAM kwam ik hier terecht, en verbaas me tijdens mijn zoektocht dat er geen cd van MAM meer te krijgen is. Okay, op http://www.fonos.nl kun je Grond en Stout kopen voor 19,95 euro (geen Hobbel). Dat is toch te gek voor woorden in deze digitale tijd.

  Waarom geen mp3 download en de mogelijkheid om te doneren? (Radiohead gaf het voorbeeld.) Zo komt het geld terecht bij de makers i.p.v. bij fonos of een platenmaatschappij. Want hoeveel krijgen muzikanten van die 19,95 euro?

  Is er echt geen platenmaatschappij die een cd wil uitbrengen met het beste van MAM?

  Vragen, vragen, vragen …

  ‘k Hoorde vandaag sinds heeeeel lang weer een keer Ongelofelijk (op KX Radio). Man, wat is dat een klassieker, muzikaal erfgoed! Of is het jeugdsentiment? Andere klassiekers wat mij betreft: Maternite, Woord Woord Woord, Ontwik, Nederland, Oote.

  “Mam, weet jij nog wanneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?”

 30. @Jeroen: altijd goed om te horen! Binnenkort komt Tom bij me langs. Wellicht leg ik hem even wat plannen voor. Wat mij betreft zetten we alles online in een mooi MAM archief. Met een donatie knop inderdaad en aanvullende merchandising om de kosten te dekken.

 31. @Jeroen + Walter: Ik sluit me helemaal bij jou aan. Ik verkeerde in van die kringen waarin de hele wereld het MAM-repertoire toen al als werelderfgoed zag zitten maar op een of andere manier bepaalden onze landgenoten dat het drijfhout die prachtige poel van DIV, WAT, Hauser Orkater, Mekanik Kommando, Supersister (Nits), etc moest komen vervuilen

 32. Super dit,

  ik ben al jaren op zoek naar een goede studio-opname van Pajti Pajti…

  Iemand die me daar aan kan helpen ??

  Mail me maar, zou echt te gek zijn

 33. Laat dit aub waar zijn !!!!!!!!!!!!
  Zoek al jaren naar Hobbel en Ontwik. Zou het fantastisch vinden dat het te downloaden was voor een donatie.

  Edwin

 34. Hebben jullie ook niet een keer in een of ander voorprogramma opgetreden in Paradiso ?
  Ik meen me te herinneren dat jullie dat waren, maar ’t is al zolang geleden…

 35. Ik heb jullie single ongelofelijk, echt heel leuk. Ik heb jullie ook gezien tijdens de Poptocht in Bergen op Zoom, begin jaren 90, echt onvergetelijk. Jammer dat jullie geen muziek meer maken.

 36. Geweldig nummer, boterham met kaas. Ik herinner me dat het nummer op Hilversum drie werd gedraaid ten tijde van Ronflonflon en het Weeshuis Van De Hits. Is me altijd bijgebleven, dus fijn dat ik hem heb kunnen downloaden.

  Ik gebruik het nummer om aan mijn kinderen uit te leggen hoe ‘eenvoudig’ het eigenlijk is om muziek te maken. Begrijp me niet verkeerd, maar het nummer laat horen dat je eigenlijk van alles de tekst kunt maken. Weet je je daarbij ook nog eens goed te begeleiden, dan ontstaan juweeltjes als deze.

  Nogmaals bedankt,
  Ruud.

 37. ik vind de telefooncel wel lekker aan de rand van het plein ergens op een stoep bij een torenflat naast een tankstation heerlijke dingen

  heb je een link waar ik de rest van jullie albums kan bemachtigen ik heb er nu 2 look nederlands en stout die laatste heb ik met toeval gevonde in een cd rack op pinkpop :)

  Groeten Ed

 38. Re “Maternité”

  Mijn hemel, ik ben al 25 jaar op zoek naar een opname, sinds ik het hoorde bij de “Avondspits” en/of de Vara avondradio. Ik wist me alleen nog maar de basismelodie en het fragment “boterham met kaas” te herinneren, en daar kom je met “Google” niet zo ver mee. Mijn allergrootste dank voor het ter beschikking stellen van een opname.

  Het ga jullie goed, scs

 39. ‘Toen Doe Maar ook nog een kutbandje was’ klinkt nog immer door in het gehoor van mijn geheugen. Tijdens een concert in Utrecht, populaire zaal, geen idee meer van de naam.
  Maar deze uitspraak was n.a.v. het feit dat er niet zoveel kaarten verkocht waren waardoor het optreden een dik half uur later begon. Dus deze zin was het excuus toen jullie een dik half uur te laat kwamen opdraven op het podium – in pyama. Zou je hip kunnen noemen of beetje jammer om hip te zijn; Vond het toen al wat te geforceerd. Maar ja, voor ieder wat wils.
  Waar het om gaat: Een heel sterke jeugdherinnering. En nadat ik ‘Maternité’ al zo’n twintig jaar niet heb gehoord en dit nu weer ervaar, blijft het nummer staan als een huis! Voor deze toehoorder kwaliteit pur sang.

  Veel herinnering en emotie. We hadden onze radars destijds aardig openstaan voor nieuwe en andere muziek dan vertoond op den commercielen radio etc. Frappant hoe deze sterke compositie mij nog altijd raakt. Goed gedaan man! Helaas heeft een toenmalige beste soulmate ooit afscheid genomen. Niet vanwege de dood maar gewoon omdat ie me zat was…
  Ik mis hem nog steeds.
  Groet uit het vermaledijde Gooi.

 40. Ook ik ben al jaren op zoek naar jullie liedje over de boterham met pindakaas. Heb jullie een keer of 2 live gezien. Laatste keer bij Zopo/ojc niks in Horst Limburg. Nog Backstage geweest en jullie hebben nog de cd gesingneerd. Super. Download werkt volgens mij niet meer.
  Waar kan ik jullie nummers vinden ? Help!.
  Alvast bedankt.

  Frank

 41. Geweldig dat ik dit nummer nu gevonden heb, en heb kunnen downloaden. Ik was er al jaren naar op zoek, maar nooit ergens kunnen vinden

 42. Vandaag hoorde ik Boterham met kaas voor het eerst in mijn leven op de Vlaamse Radio 1. Mooi nummer. Shazam kende het niet, dan thuis maar even manueel opgezocht. Gevonden! En gratis bovendien! Hoezo, Nederlanders zijn niet gul? ;-)

 43. Ik herinner mij wel zeker Maternité en Ongelofelijk. In onze ‘kringen’ (mixed alti kakineus punk en reggae jong en ouwere-jong en meer) erg opgepikt indertijd. Veel te weinig airplay gehad…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.