(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #127 – zweetbeklag

Het was het zomertje wel hè? Ik weet nu wat 40 graden met me doet. Als een wannabe boeddhist sjokte ik van verkoelende plek naar verkoelende plek. Pogingen om m’n eigen koud te mediteren mislukten compleet. Maar goeds op mijn zweetbeklag zit je natuurlijk niet te wachten…Ter zake!


Jinek, de podcast

Al eeuwen roep ik dat talkshows prima zonder beeld af kunnen. Talkshows zijn meestal niet om aan te zien, zeker heden ten dage met die verschrikkelijke gelikte decors die men uit Trumpland geïmporteerd heeft. Vroeger toen alles beter was, zat Theo van Gogh gewoon in zijn witte t-shirt met bruine vlekken rokend vanachter een cactus zijn gasten aan te gluren. Dat zag er ook niet uit, maar het was wel eerlijk, zo zonder opsmuk. Je had toen niet het idee dat je naar een parenclub van ijdele narcisten zat te kijken.

Maar laat ik niet teveel gaan lopen ranten, wat ik wilde zeggen is dat Jinek tegenwoordig ook als podcast beschikbaar is.

Lukt het niet om Jinek te kijken? Geen zorgen, luister naar de Jinek podcast!

Podcastonderzoek

Bob den Hartog (marketingmanager bij Dag en Nacht Media) en Amanda Brouwers (verbonden aan Rijksuniversiteit Groningen en productiebedrijf Podgront) hebben een grootschalig Podcastonderzoek gedaan. De eerste resultaten daarvan brachten ze vorig jaar al naar buiten. Inmiddels staat het hele onderzoek online. Het is een omvangrijk onderzoek.

Mijn Australische collega Podnews noteerde wat highlights:

Data: podcast consumption in the Netherlands

En ook Marketingfacts deed een goeie poging het compleetje verhaal in te dikken tot een blogje:

Wat leert het eerste grote podcast-onderzoek van Nederland ons?

Spotify knijpt podcasts af

Het is altijd lullig als een bedrijf je blij maakt met een dooie mus. Spotify voegde eerst wat handige features voor podcasts toe om ze vervolgens de nek om te draaien:

Spotify beperkt online podcast luisteren – Spreekbuis.nl

En nu we het toch over Spotify hebben: Spotify for Podcasters is uit de beta en is nu een officieel platform geworden voor podcasters. Het is de tegenhanger van Spotify for Artists, dat voor muzikanten bedoeld is. Het geeft maar weer eens aan hoe serieus Spotify podcasting neemt.

Welcome to Spotify for Podcasters – News – Spotify for Podcasters

Podtrac meet nu beter

Podtrac is een welbekende service die de RSS-feed van podcasts meet. Deze metingen zouden inmiddels betrouwbaarder zijn dan ooit tevoren. Ze hanteren nu een door IAB Tech Lab geverifieerde methode:

Podtrac Announces IAB Tech Lab Podcast Measurement Compliance Seal for IAB Podcast Measurement Technical Guideline Version 2.0 – Podtrac

Het wordt wel tijd dat Podtrac haar website eens gaat vernieuwen want de overzichten zijn nog altijd in Flash… !

Podcastmusic.com

De ellende in de podcastwereld rondom muziekrechten hoopt het platform Podcastmusic te gaan tackelen. Het is een samenwerking tussen SoundExchange en SourceAudio als marktplaats voor muzieklicenties. Of dit ook interessant zal zijn voor Nederlandse podcasts en Nederlandse artiesten is de vraag. Neemt natuurlijk niet weg dat we in Nederland ook nog altijd een probleem hebben met muziekrechten in podcasts.

Music is Coming to Podcasts . . . . Finally!

Petje.af is de Nederlandse Patreon

Het Nederlandse Petje.af biedt een heel goed Nederlands alternatief voor het Amerikaanse Patreon. Je kunt op Petje.af gewoon met iDeal betalen en de site ziet er top uit. Ik heb er een blogje over geschreven:

Geld verdienen met je podcast? Petje.af is de Nederlandse Patreon

Mijn workshop tijdens het Podcastfestival 2019

Op het Podcastfestival (Tolhuistuin Amsterdam Noord), 28 september 2019, zal ik een workshop ‘Leren afmixen voor gevorderden’ verzorgen.

Kom naar mijn workshop op het Podcastfestival 2019: Leren afmixen voor gevorderden

Naast mijn workshop zijn er ook diverse andere workshops die je kunt volgen:

Workshoprogramma 2019 – podcastnetwerk

PodNL app beter dan ooit!

De PodNL app van Podcastluisteren.nl heeft een update gekregen. Nu nog beter dan ‘ie al was. Gratis voor iOS en Android.Zo dat was ’m weer. Lang leve de behapbare temperaturen!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.