VPRO's Nederpopshow

De eerste Nederpopshow begon gelijk bagger met het valse (in meerdere opzichten) Venus gezongen door Peter “Claw Boys Claw” te Bos en Ellen ten Damme. Ik vond het verder een heel oppervlakkig programma met domme vragen. De Top2000 aan het einde van het jaar doet dat beter. Of neem een voorbeeld aan Jools Holland die al jarenlang een prachtig programma op de BBC presenteert, met liefde voor muziek en gevatte opmerkingen.

Ik miste die liefde voor muziek vooral (zowel de Top2000 en Jools doen dat zo goed). Alsof popmuziek nu echt een soort eenheidsworst geworden is. En logisch, het regende gisteren kritiek op Twitter. Juist van mensen die de VPRO een warm hart toedragen. In een opsomming:

 • voer de regie rustiger, niet teveel ADHD-camera-moves
 • kies een ruimere zaal (geeft ook rust) zodat de bands beter tot hun recht komen, dit is juist bij Jools zo goed gedaan
 • verzin betere vragen zodat de kijkers echt iets kunnen leren
 • kies voor minder bands en trek meer tijd uit voor die bands
 • kies voor interessante bands en daag ze uit hun ballen te tonen!
 • maak het wilder, speelser, meer rock & roll, meer VPRO!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

5 reacties

 1. ik vond het vooral jammer dat bandjes (zoals back to the zoo) in een videoclip beter te verstaan zijn dan live. en het begon tenenkrommend slecht. …

 2. Ik heb er wat flarden gezien, maar heb het nooit zo op de ‘nederpop’. Ben sowieso niet zo van de chauvinistisch nationalistische gevoelens en vind dat je je vreselijk beperkt als je je alleen op de Nederlandse muziek richt. Per aflevering een ander thema is misschien leuker en afwisselender. Jools Holland heeft inderdaad een geweldig programma, dat is dan wel iets om in het weekend voor wakker te blijven.

 3. Ik kijk niet zoveel verrekijk, maar een goed muziekprogramma op de NL televisie is er toch al lang niet meer? Zou wel leuk zijn, ik vond onrust vroeger wel oké. Live optredens, nieuws, wat interviews. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.
  Gelukkig hebben we tegenwoordig YT cs, een eigen programma is zo gemaakt ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.