Gisteren was ik op uitnodiging van Guido van Nispen aanwezig op Blognomics ’07 samen met Irene Kress (Cirocco.nl).
Over bloggen in de Nederland. Veel bekende verhalen maar toch ook een paar dingen waarvan bij mij de haartjes rechtop gingen staan.
Paul Molenaar bleek haast geen tijd meer te hebben om zijn eigen blog bij te houden. Hij heeft een ghost-writer erbij geschakeld en vroeg het publiek: ‘of is dat not done?’. Reactie publiek: boe!
Opvallend was de lezing van Olger Smit van mediacommunicatiebureau OMD. Hij vertelde dat VKmag en Tweakers soms gebruik maken van gesponsorde content. Geld afkomstig van Sony om bijvoorbeeld de Sony PS3 aan te prijzen. Om de boel te lijmen werden zelfs op Tweakers professionele reaguurders ingezet uit het ‘vak’ om aan te tonen ‘hoe geweldig de Sony PS3 wel niet is!’. Ook GeenStijl maakt zich hieraan schuldig: Fok!-user filmt eigen inbraak. 100% fake en lekker betaald door Sony.
Kortom: een aantal weblogs hier in Nederland zijn ronduit onbetrouwbaar. Vieze geldwolven! Je bent een sjembek dat blogt!
Copyright bleef niet onopgemerkt deze middag. Jetse Sprey van Versteeg Wigman Sprey Advocaten vertelde er het een en ander over. Het ging over ‘alle rechten voorbehouden’, een systeem wat op internet absoluut niet werkt. Ik zeg het vaak: alles op internet is een kopie, alles wordt op jouw computer gekopieerd, want anders zou je een blanco scherm zien. En bovendien: de kopie is tegelijkertijd het origineel, er is geen onderscheid. Alleen door een vraag uit het publiek van het publiek kwam Creative Commons ter sprake. Tijdens de borrel vertelde ik Jetse dat copyright zal moeten veranderen. Op zeker zal dit een van de belangrijkste onderwerpen voor de komende jaren worden. Met name de webloggers die blijven vasthouden aan ‘alle rechten voorbehouden’ zullen het moeilijk gaan krijgen. Het is niet meer van deze tijd.
Journalist Peter Olsthoorn ging in op de vraag ‘Wat is nu een goede weblog?’ en hola, ineens stond daar mijn naam op het scherm (zie bovenstaande foto)! Peter was zeer lovend over mijn blog en vertelde hoe verrassend de jury van de Dutch Bloggies omsloeg toen mijn muzikale weblog in beeld kwam. Ik kreeg applaus. Kortom: stimuli voor de bloggert die zijn eigen pad volgt.
Er ontstond een onzinnige discussie over RSS-feeds. Voor Dominique Weesie van GeenStijl had het geen betekenis, gebruikt bijna niemand het en heeft het weinig nut. Bovendien zou de term RSS veel te vaag zijn. Wat een onzin zeg! Is MP3 een duidelijke term dan? Ik heb mijn dochter ooit moeten uitleggen wat een auto is. RSS is ook maar gewoon een woord. En als een GeenStijl het nut van RSS betwijfelt dan vraag ik mij af of ze een Google, een Yahoo of een Technorati wel snappen. Deze sites maken maar wat dankbaar gebruik van de RSS-feeds die weblogs uitspugen.
Hier een overzicht van artikelen naar aanleiding van de Blognomics:
http://technorati.com/search/blognomics – en dit overzicht is het resultaat van, jawel: RSS!
Later die avond heb ik met name met Gabe van xolo.tv wat gebabbeld over de nieuwe creatieve mogelijkheden die dankzij Creative Commons plaatsvinden. Ineens is hergebruik, recycling, of noem het remixen weer helemaal actueel. Niet iedereen ziet dat, met name figuren die bang zijn voor openheid, de geldwolven, de niet-creatieven.
Laat mij mijn eigen pad maar volgen. Mijn voorbeelden liggen vooral in Amerika; een BoingBoing of een Kottke. Creatieve voorbeelden, bloggers die niet gebukt gaan staan voor de commercie. Misschien iets voor Blognomics ’08: minder commercie, meer creativiteit, meer sharing economy en Remix cultuur. Ik hou mij voor volgend jaar als spreker over ‘Remix cultuur’ aanbevolen!
Update: Hier de lezing van Peter (meer op www.tv4b.com):
Update: Dat ghost-writer verhaal blijkt een grap van Paul zo schrijft hij. Excuses Paul, dat web 2.0-grapje was mij (en ook anderen) geheel ontgaan. Volgende keer zal ik beter opletten :)
Geef een reactie