Blognomics '07, gisteren

Blognomics 07

Gisteren was ik op uitnodiging van Guido van Nispen aanwezig op Blognomics ’07 samen met Irene Kress (Cirocco.nl).

Over bloggen in de Nederland. Veel bekende verhalen maar toch ook een paar dingen waarvan bij mij de haartjes rechtop gingen staan.

Paul Molenaar bleek haast geen tijd meer te hebben om zijn eigen blog bij te houden. Hij heeft een ghost-writer erbij geschakeld en vroeg het publiek: ‘of is dat not done?’. Reactie publiek: boe!

Opvallend was de lezing van Olger Smit van mediacommunicatiebureau OMD. Hij vertelde dat VKmag en Tweakers soms gebruik maken van gesponsorde content. Geld afkomstig van Sony om bijvoorbeeld de Sony PS3 aan te prijzen. Om de boel te lijmen werden zelfs op Tweakers professionele reaguurders ingezet uit het ‘vak’ om aan te tonen ‘hoe geweldig de Sony PS3 wel niet is!’. Ook GeenStijl maakt zich hieraan schuldig: Fok!-user filmt eigen inbraak. 100% fake en lekker betaald door Sony.

Kortom: een aantal weblogs hier in Nederland zijn ronduit onbetrouwbaar. Vieze geldwolven! Je bent een sjembek dat blogt!

Copyright bleef niet onopgemerkt deze middag. Jetse Sprey van Versteeg Wigman Sprey Advocaten vertelde er het een en ander over. Het ging over ‘alle rechten voorbehouden’, een systeem wat op internet absoluut niet werkt. Ik zeg het vaak: alles op internet is een kopie, alles wordt op jouw computer gekopieerd, want anders zou je een blanco scherm zien. En bovendien: de kopie is tegelijkertijd het origineel, er is geen onderscheid. Alleen door een vraag uit het publiek van het publiek kwam Creative Commons ter sprake. Tijdens de borrel vertelde ik Jetse dat copyright zal moeten veranderen. Op zeker zal dit een van de belangrijkste onderwerpen voor de komende jaren worden. Met name de webloggers die blijven vasthouden aan ‘alle rechten voorbehouden’ zullen het moeilijk gaan krijgen. Het is niet meer van deze tijd.

Journalist Peter Olsthoorn ging in op de vraag ‘Wat is nu een goede weblog?’ en hola, ineens stond daar mijn naam op het scherm (zie bovenstaande foto)! Peter was zeer lovend over mijn blog en vertelde hoe verrassend de jury van de Dutch Bloggies omsloeg toen mijn muzikale weblog in beeld kwam. Ik kreeg applaus. Kortom: stimuli voor de bloggert die zijn eigen pad volgt.

Er ontstond een onzinnige discussie over RSS-feeds. Voor Dominique Weesie van GeenStijl had het geen betekenis, gebruikt bijna niemand het en heeft het weinig nut. Bovendien zou de term RSS veel te vaag zijn. Wat een onzin zeg! Is MP3 een duidelijke term dan? Ik heb mijn dochter ooit moeten uitleggen wat een auto is. RSS is ook maar gewoon een woord. En als een GeenStijl het nut van RSS betwijfelt dan vraag ik mij af of ze een Google, een Yahoo of een Technorati wel snappen. Deze sites maken maar wat dankbaar gebruik van de RSS-feeds die weblogs uitspugen.

Hier een overzicht van artikelen naar aanleiding van de Blognomics:
http://technorati.com/search/blognomics – en dit overzicht is het resultaat van, jawel: RSS!

Later die avond heb ik met name met Gabe van xolo.tv wat gebabbeld over de nieuwe creatieve mogelijkheden die dankzij Creative Commons plaatsvinden. Ineens is hergebruik, recycling, of noem het remixen weer helemaal actueel. Niet iedereen ziet dat, met name figuren die bang zijn voor openheid, de geldwolven, de niet-creatieven.

Laat mij mijn eigen pad maar volgen. Mijn voorbeelden liggen vooral in Amerika; een BoingBoing of een Kottke. Creatieve voorbeelden, bloggers die niet gebukt gaan staan voor de commercie. Misschien iets voor Blognomics ’08: minder commercie, meer creativiteit, meer sharing economy en Remix cultuur. Ik hou mij voor volgend jaar als spreker over ‘Remix cultuur’ aanbevolen!

Update: Hier de lezing van Peter (meer op www.tv4b.com):

Update: Dat ghost-writer verhaal blijkt een grap van Paul zo schrijft hij. Excuses Paul, dat web 2.0-grapje was mij (en ook anderen) geheel ontgaan. Volgende keer zal ik beter opletten :)


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

15 reacties op “Blognomics '07, gisteren”

  1. Jammer dat niet de hele presentatie van Olsthoorn te zien is. Ik was wel benieuwd naar de voorbeelden van slechte jurering ;-)

  2. Volgens mij kwam dat ook niet ter sprake. Wel dat de Bloggies natuurlijk zoeken naar verbeteringen. Een wedstrijd geeft altijd een hoop gezeur. De jury is altijd de sigaar :)

  3. Nou ja, ook goed. Ik moet wel zeggen dat – hoewel ik de observatie in jouw geval begrijpelijk vind – ik de jurering m.b.t. de politieke weblogs nu niet echt een stimulans vond voor bloggerts die hun eigen pad volgen.

  4. Ik kan het mij voorstellen. Maar alles is relatief. Ik sprak later in een restaurant met een investeerder die maar matig wilde begrijpen wat sharing economy inhoudt.

    Ik denk dat er op het politieke pad veel te doen is. De meeste politici willen niet bloggen. Gisteren tijdens de forum-discussie bleek dat bv Martijn van Dam bang was om ieder dag te gaan bloggen. Hij vertelde dat als hij over allerlei zaken zou bloggen alles als nieuws wordt gezien en uitvergroot wordt. Dus kiezen politici ervoor om niet of nauwelijks te bloggen. Lekker gesloten. Ik denk dan: als alle politici gaan bloggen dan wordt het aanbod groot en zal de nieuwswaarde van al die berichten gelijkmatig afnemen. Dan worden alleen de echt opvallende zaken als nieuws gezien. En bovendien: mag het publiek niet gewoon verwachten van politici dat ze open zijn?

    Kortom: iedere policus aan de blog! Politiek 2.0! Openheid!

    Jij bent een goed voorbeeld. Dus ga door en laat je niet afleiden, wat goed voelt is goed! Eigen pad!

    Lees ook dit:
    http://www.dag.nl/Nieuws/Artikelpagina-Nieuws.htm?contentid=9126

  5. Politici zouden inderdaad moeten bloggen ben het helemaal met je eens.
    Keerzijde van een politieke weblog is dat er censuur wordt toegepast (weet dat uit ervaring); hou je dan wel een reeel beeld over?
    Openheid is vaak een illusie.

  6. Openheid is een illusie inderdaad.

    Jules Kortenhorst (CDA, vertelde nietzeggende dingen, algemeenheden over internet) vertelde gisteren dat de Hyves pagina van Balkenende door anderen wordt geschreven. Bedrog. Daar hebben we niets aan. Politici die op een foute manier manipuleren.

    En dan hebben we nog het fenomeen dat politici maar graag reaguurders inzetten die de boel stimuleren. Kortom: politieke blogs zijn lastig, maar juist daar ligt een uitdaging. Als ze zelf open durven te zijn, dan tonen ze aan dat ze open staan voor kritiek. Ik ben geen voorstander van het denken in termen als ‘als je niet voor ons bent, dan ben je tegen ons’ maar ik durf wel te stellen dat politici die niet open durven te zijn ook echt iets te verbergen hebben.

    De volgende golf politici snapt dat hopelijk beter. Wanneer weer verkiezingen? ;p

  7. Eens: GeenStijl heeft niets met de vrije bloggers te maken. GeenStijl zit in de stront, BoingBoing zit in de hemel.

    GeenStijl was tegen establishment, maar door de omarming met de Telegraaf en het gebukt gaan staan voor de commercie blijft er weinig van over. Oke, de venijnige toon blijft maar die wordt wel zeer zorgvuldig afgewogen door de redactie.

    Lang leve de vrije bloggerts! iPunk now!

  8. Wilde geen namen noemen, maar Maurits noemt de partij al ;-)
    Zou dolgraag weer kiezen, maar wanneer komt er een echte partij? ;-P

  9. Maurits avatar
    Maurits

    Politiek en bloggen, ik heb er geen geloof in. Wellicht de meest levendige politiblog van het land, die van tomatensoepverkoper Marijnissen is een geënsceneerde hoax.
    Dat Dominique Weesie van GeenStijl niets begrijpt van RSS vind ik onthutsend en erg naief. GS gedraagt zich steeds meer als een der oude media. Filmpje is geinig, mooi juich-moment ;-]

  10. Politiek gaat uiteindelijk alleen maar over je wil opleggen aan anderen. Dat is net wat we niet nodig hebben. iPunk for sure.

  11. Goed filpmje Marco! Terecht!
    Trouwens, zodra politici echt zouden gaan bloggen, ontstaat er volgens mij een nieuwe politiek: Blogitiek :)
    Dit is ook boeiend: http://isoc.nl/michiel/hcc/e-government.htm
    We gaan het allemaal nog meemaken.

  12. Goeie link Bert, maar wordt er echt iets mee gedaan?

  13. Tsja,… 2001… Toen was iedereen nog jubelend over internet. Zolang het bewustzijn niet veranderd, heb je aan nieuwe technieken ook niet zoveel.

    Bloggen is ook niet voor iedereen weggelegd, trouwens. Bij mij in de fractie ben ik de enige, en dat zal waarschijnlijk ook blijven. Ik kan mijn collega’s onder zware druk zetten, maar daar komt geen goed weblog van. Dat maakt ze geen minder goed of minder modern politicus. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Wat ik wel jammer vindt is dat voor dit soort conferenties altijd politici worden uitgenodigd die het niet doen of niet willen – webloggen dan. Ze hebben er dus ook geen verstand van. Ja, dat is wat me nog het meest verbaasd. Dat op blognomics 3 politici over webloggen zitten te praten die er weinig verstand, en er al helemaal geen ervaring mee hebben.

  14. Helemaal waar David. Ik zal Guido voor de zekerheid nog even mailen hierover.

  15. Guido is op de hoogte. Neemt het volgend jaar wellicht mee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.