Podpraat #124 – het is een wilde wereld

Laat ik maar gelijk ter zake komen.


Biomusic

Onze oren zijn gespitst op geluid. Zo zijn we alert wanneer er gevaar dreigt of worden we juist gerustgesteld om te kunnen chillen.

Toch wordt de kennis daarover nog nauwelijks toepast en vaak ook niet eens erkend op velerlei gebied. Geluidsverontreiniging neemt zodoende alleen maar toe. Want wat te denken van de enorme geluidsvervuiling in grote steden? En ja, natuurlijk is daar wat tegen te doen. In sommige buitenlandse steden gebeurt dat al. 99% Invisible maakte er een interessante aflevering over:

Sound and Health: Cities — 99% Invisible — Overcast

De meeste vervuilde plek is echter het ziekenhuis. Een plek waar je juist goede keuzes voor onze gezondheid zou verwachten. Nou, op het gebied van geluidsoverlast worden daar dus juist de verkeerde keuzes gemaakt want geluidsoverlast is in het ziekenhuis maximaal, zowel patiënten als medici worden letterlijk helemaal gek gemaakt van de kakofonie aan geluid die er klinkt. En wat te denken van baby’s die op de intensive care liggen? Dat moet een traumatische ervaring zijn. Dus dat mag Nederland wel eens met audiovormgevers gaan aanpakken!Luister naar deze bijzondere aflevering van 99% Invisible:

Sound and Health: Hospitals — 99% Invisible — Overcast

De toekomst van radio

Van de week bekeek ik een docu over De toekomst van radio. Over podcasting viel bij de woordvoerders wel het nodige scepticisme te bespeuren. Beter was geweest als men ook podcaststers aan het woord gelaten had want wil de radio kunnen overleven dan is het juist dankzij podcasting en niet ondanks podcasting wat mij betreft. Kortom: omarm het.

Apple maakt zich niet populair

In een eerdere nieuwsbrief liet ik weten dat Apple de categorieën gaat aanpassen voor podcasting. Dat vroeg eigenlijk om een uitgebreide rant omdat het vergaande gevolgen heeft. Dat hoef ik nu niet meer te doen want mijn collega van Podnews heeft namelijk een tof betoog geschreven waar ik het zeer mee eens ben.

As far as I can discover, Apple didn’t talk to a single podcast app developer before announcing these changes. Every one will have to rebuild parts of their app in response.

Apple stelt zich niet communicatief op en denkt dat de hele podcastwereld volgzaam achter haar aan zal lopen. Met zo’n houding maak je je niet populair. En dat zeg ik als Apple-gebruiker. Lees dit stuk:

Apple’s arrogant dictatorship of podcasting is bad for the industry – Medium

Lotje is back!

Vroeger luisterde ik elke woensdagmiddag naar De Wilde Wereld, een radioprogramma dat veelal non-mainstream muziek draaide. Zo ontdekte ik bands zoals Hüsker Dü en De Boegies. Later toen Lotje Ijzermans erbij kwam werd het programma omgedoopt tot Nozems-a-gogo. Het toeval wil dat ik jaren later door Lotje ben geïnterviewd in het programma De Avonden. Inmiddels maakt Lotje gelukkig weer een muziekprogramma, een podcast voor Radio 2 die in het verlengde van die goeie oude tijd ligt: Psychocandy. De eerste 3 afleveringen zijn inmiddels beschikbaar:

Psychocandy — Overcast

Jarenlang deed Lotje de eindredactie van het radioprogramma Nooit Meer Slapen. Van de week mocht ze in datzelfde radioprogramma haar favorieten fragmenten uitkiezen:

De Favorieten: Lotje IJzermans

De hitlijsten van Spotify

Het viel me op dat binnen de nieuwe app van Spotify, als op je op Podcasts zoekt, ‘Hitlijsten voor podcasts’ een van de categorieën is. Zodoende kun je gluren in de top 200 van Nederland.

Een podcast aanbieden aan het universum

Je podcast beschikbaar maken in alle apps en services is nog best wel ff een klusje. Deze zeer uitgebreide blogpost van Podchaser is daarbij uitermate handig:

How To Submit Your Podcast to Apple Podcasts, Google, Spotify, & Everywhere Else on Podchaser

Mijn keynote voor De Podcastshow

11 juli aanstaande zal ik als keynote-speaker voor De Podcastshow in Pakhuis De Zwijger een korte lezing geven over de veranderingen die de podcast in het medialandschap heeft veroorzaakt. Het zal een boeiende avond worden zo stel ik me voor want o.a. mijn collega’s Lex Bohlmeijer en Richard den Haring zullen daarbij aanwezig zijn. Meer over dit evenement lees je hier:

Live podcastopname met publiek : De Podcastshow – Pakhuis de Zwijger

Welnu, tot zover! Heb een goed weekend!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.