mantra numero uno: ik zal nooit mijn blog laten verslonzen

Gisteren vroeg Henk Jan Winkeldermaat mij om wat blogtips. Omdat ik zo van het medium hou.

We staan nog maar aan het begin. Ik bedoel internet, het is nog zo nieuw allemaal en de ontwikkelingen gaan ook zo snel. Het gros van de mensen weet echt niet wat een blog is. Sterker nog, de meeste mensen weten niet eens wat een Browser is. Of wat Google eigenlijk precies is of doet.

Maar goeds, die tips. Laat ik een klein lijstje doen:

 • denk goed na over een domeinnaam (uit eigen ervaring: 2 eerdere blogs heb ik de nek om moeten draaien vanwege een verkeerde keuze)
 • laat je blog niet verslonzen, reserveer er altijd een bepaalde tijd per week voor (uit eigen ervaring: omdat ik het te druk had met het organiseren van het Blog-Art festival vergat ik op mijn eigen blog te vermelden dat ik een interview gaf voor VPRO De Avonden en meer van die opmerkelijkheden)
 • laat je niet afleiden door mensen die klagen of hun gal spuwen, denk nooit na over de mogelijke reacties
 • je kunt niet iets voor een ander maken, de ander pleasen, dat is gedoemd te mislukken
 • het gros van de mensen die regelmatig je blog bezoekt, lurkt zich helemaal waas en je zult nooit wat van hun horen, gewoon een feit, deal with it
 • blog vanuit passie, vertel je verhaal zo persoonlijk mogelijk, wees opstandig, koppig en eigenwijs, niemand zit op een grijs klote verhaal zonder ballen te wachten
 • goeie dingen hebben tijd nodig, dat geldt voor goeie content, maar ook voor het succes dat je met je blog behaalt, een lange adem is noodzakelijk
 • negeer de succesverhalen van anderen, dat soort TellSell-idioterie is bestemd voor een niet-creatieve doelgroep, Familie Doorsnee
 • wees creatief, roer met de middelen die je hebt en maak daar het beste van

De meeste bloggers geven na verloop van tijd op. Zonde. Doe het niet!

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

4 reacties

 1. Waarheden als koeien. Ook de reden waarom ik zo’n slechte blogger ben. Zal ook wel met het short-attention-span-syndrome te maken hebben. En met het feit dat ik nooit tevreden ben met de lay-out, ben geen web-designer. En ik kies altijd een rode draad die niet echt voor de hand ligt. Maar misschien doe ik dat juist wel expres.

 2. @AutoStatic: jij hebt juist een goeie niche te pakken. Ik ben ook geen designer maar probeer wel een beetje te vogelen met CSS en WordPress. In de loop van de jaren iets wijzer geworden :)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.