geotagged storytelling

Op SXSW was de hoop dat een van de location based diensten de nieuwe Twitter zou worden.

Blogt Frank Meeuwsen met als titel ‘Locasion Based Storytelling? Moet kunnen!’.

Nu ben ik zelf zeer geïnteresseerd in location based (ook wel geotagged genoemd) manieren om content te koppelen aan een kaart. Steeds meer mensen raken immers in het bezit van een telefoon die GPS gegevens kan uitwisselen en kan koppelen aan bv een foto die gemaakt wordt, of een bericht dat de wereld ingestuurd wordt. Of mensen zoals ik, die bv een foto of een stuk geluid/audio willen koppelen aan een kaart.

Daar waar Twitter de vraag ‘wat ben je aan het doen?’ probeert te beantwoorden, verrijkt een GPS-systeem deze vraag alvast met het antwoord ‘de persoon bevindt zich hier: …’.

Er zijn al zeer veel leuke toepassingen online van te vinden. Juist ook op het gebied van geluid/audio, mijn vak. Luister en kijk hier bijvoorbeeld eens naar: soinumapa.net . Het toeval wil dat vanavond in Den Haag in Studio Loos een presentatie van dit project is. Ik zal daarbij aanwezig zijn.

Naar mijn idee zal het niet lang meer duren of alle zoekmachines zullen de lengte- en breedtegraad (lees: GPS coördinaten) die horen bij een stuk content op internet gaan indexeren. En eigenlijk gebeurt dit al. Bijvoorbeeld de foto’s van Flickr die je tagt met deze gegevens duiken in Google Maps op en dergelijke. Google en Yahoo, concurrenten, heb daar toch beiden profijt van.

Maar om even terug te komen op die wens van Frank Meeuwsen. De focus zou naar mijn idee juist niet moeten liggen om het zoveelste sociale netwerk uit de grond proberen te stampen, de focus zou moeten liggen op het goed inzetten van tags voor content online. Dus de content die er nu al is, niet alleen content zoals Flickr, maar juist ook blogposts die voorzien zijn van lengte- en breedtegraad gegevens. En het zal niet lang meer duren voordat ze, de zoekmachines van Google en Yahoo, dat gaan doen. Dus laat ik het goeie voorbeeld geven en een paar tags toevoegen zodat het indexeren kan beginnen: geotagged, geo:lat=52.095412, geo:lon=4.369194

Heb je een interessante aanvulling? Laat een reactie achter!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

5 reacties

  1. @Frank: ja, zag ik. En er zijn een paar geotagging plugins. Ik ga vanavond ook even bij de preso wat mensen spreken.

    Echt een onwijs gaaf concept. Ook omdat fictie en persoonlijke visie toch een rol spelen in het geheel. Niet de plek is alleen maar belangrijk maar juist de mens daarin en het verhaal dat verteld wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.