Uitgesproken (1): de voordelen van audio

foto: J. Iannone / licentie: CC BY

Vandaag is het zover. Mijn 1e podcast uit de serie Uitgesproken.

Volgende week woensdag opnieuw. Zelfde tijd, zelfde plek. Uitgesproken.

P.S. Abonneren via iTunes of elk ander podcatcher-programma is inmiddels mogelijk, zie daarvoor de Uitgesproken-pagina.


Reacties

13 reacties op “Uitgesproken (1): de voordelen van audio”

 1. Interessante ervaring Marco, de podcast. Hoewel mijn voorkeur in het waarnemen auditief is, merk ik dat ik op internet zelden naar podcasts luisteren vooral kies voor video’s. Maar een video waar enkel een hoofd in beeld is dat een verhaal vertelt, gaat me snel vervelen. Wat jouw podcast tot een interessante ervaring maakt is dat als ik er naar luister met mijn ogen dicht, ik de beelden er als vanzelf bij krijg. En met de muzikale klanken erbij komt je verhaal echt tot leven.

 2. Goed om te horen Peter! Podcasts zijn leuk om de trein in te nemen, of tijdens een wandeling of zo. Subscriptie via RSS-feed. Moet ik binnenkort een uitgebreider blogpost over doen, met tekst en uitleg. #todo

 3. Die link naar iTunes is heel makkelijk!
  itpc://feeds.feedburner.com/Uitgesproken-Melodiefabriek
  Geen account voor nodig! ;-)

 4. Oh ja! Nog een to-do voor je! Hoe en met wat maak je deze podcast! Altijd leuk om te weten!

 5. Het is bijna hypnotiserend, echt mooi gedaan. Je hebt wel een hele bekende stem.

 6. @Bakkel: dank voor de tip over iTunes. De feeds worden dus handmatig gecontroleerd door Apple blijkbaar want ik heb nog geen bevestiging binnen. Maar op de feed toe te voegen is niet meer nodig dan jouw tip, top dus!! Zal binnenkort de site daar wat op aanpassen.

  En ik denk dat ik eens een video maak met uitleg hoe ik de podcast in elkaar zet. Leuk idee!

  @madmello: grappig om te horen dat ik een bekende stem heb, doet ‘ie aan iemand denken of puur aan mij? Naar mijn eigen stem luisteren is best lastig, ik hoor ‘van alles’ :)

 7. Ik heb vaker je stem gehoord, maar bij deze opname deed het aan iemand denken, van de radio? Weet het niet, hij kwam me heel bekend voor, zo als radio docu’s vroeger bij de VPRO werden ingesproken. Dat was mijn eerste gedachte van het gevoel van herkenning, maar vraag me niet naar wie, ben sowieso heel slecht in namen.

 8. @madbello: nou dat vind ik wel een leuk compliment. Dank!

 9. Huub Koch avatar
  Huub Koch

  Ik hou erg van Podcasting vanwege de waanzinnige creativiteit die er mee mogelijk is. En het zijn van die hele kleine intieme momentjes die je met heel weinig middelen kunt maken.

  Ik herinner me een uitzending van Fluox die o.a. via zijn iRiver verteld wat hij meemaakt op een Dierenbegraafplaats. Je hoort het grind knarsen en de wind waaien, je ziet de zerkjes en de opschriften. En toch is het allemaal audio en wat montage, beetje net als die brommer die ik 3x heb langs horen komen bij jou in de Timeline. Geweldig! Toch een beetje Germaine Groenier in de hoogwerker… (Ken je dat nog uit de 70-80’s) Dit is communicatie op de vierkante milimeter! En… Fijn dat je hier mee doorgaat! ;-)

 10. @Huub: leuk, dank je! Ja, spelen met realiteit is het ook. 3x die brommer bij het opsommen van de credits is te doen, en bij een ander stuk zou je het weer kapot maken.

  Ik ga door met zoeken. Bemoedigend ook dankzij de reacties die ik ontvangen heb.

 11. [update] Abonneren via iTunes of elk ander podcatcher-programma is inmiddels mogelijk, zie daarvoor de Uitgesproken-pagina.

 12. Allereerst erg leuk om je gedachten zo te horen over audio. Ik ben ook benieuwd naar de toekomstige afleveringen van deze serie.

  Ik denk dat we samen nog een heel gesprek kunnen voeren over audio en video, omdat ik het maar deels met je eens ben. Ik denk namelijk dat video niet platter hoeft te zijn dan audio. In tegendeel. Video kan duidelijker zijn door beeld, maar het hangt er natuurlijk maar helemaal van af hoe je je verhaal vertelt. Welke visuele en auditieve middelen je daarvoor inzet.

  De meeste interviews die je online ziet, zijn talking heads. Maar terwijl de stem van de geinterviewde doorklinkt kun je met beelden juist commentaar geven op wat hij zegt, of wat hij zegt bevestigen of verdiepen. Dat biedt wat mij betreft meer mogelijkheden dan alleen audio.

  Ook bij het alleen horen van geluid kunnen vooroordelen een rol spelen. Je gaat je inderdaad beter op de stem concentreren, en je afvragen wie je hoort. Tegelijkertijd ga je ook dingen beter horen. Een accent bijvoorbeeld. En een accent schept een beeld. En daar kunnen vooroordelen uit voortvloeien.

  Zo maar wat gedachten die je podcast losmaakte. Inspirerend dus.

 13. @Michael: ik denk niet dat video platter is maar explicieter. Zoals mensen altijd zeggen “ik heb er geen beeld bij”, alsof zonder het plaatje het beeld van de persoon niet compleet is.

  Audio roept een compleet eigen wereld op, de wereld van de luisteraar. Dat vind ik heel boeiend, maar is niet een hoofdthema voor mijn podcast. Ik wil gewoon kunnen uitwaaieren. Het zal lekker eclectisch zijn. Ik kan niet zonder ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.