(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #116 – tamelijk ontspannen

Op podcasts klinken ondervraagden daardoor meestal tamelijk ontspannen en dat gold ook voor Asscher.

Schreef Bert Wagendorp onlangs nav de podcast Betrouwbare Bronnen.

Op de radio ligt dat vaak toch een heel end anders. Waarüm? Vanwege de tijdsdruk. Lange gesprekken op de radio zijn een zeldzaamheid. Het journaal is heilig en dus wordt elk gesprek afgeknepen op ’t moment dat de interviewer op z’n klokkie ziet dat de Ellende in de Wereld weer aan het volk voorgeschoteld moet worden. Het fenomeen van 100 jaar oud, de radio dus, heeft ook nog altijd te kampen met totaal overbodige voetbalmeededelingen tussendoor. Maakt niet uit hoe diep en lekker men in het gesprek zit, als Joop Schoorvoetah er eentje binnen de latten geplaatst heeft moet het volk dat horen, niet straks, maar NU!

Zelfs Kunststof laat zich onderbreken wanneer er doelpuntjes vallen.Echter ons vriendje de podcast doet aan al die gekkigheid niet mee.

Tot zover mijn rant, het vervolg zal ik kort en bondig aan u opdienen.


Overcast laat je een podcast-clipje maken

Een super handige nieuwe feature in Overcast maakt het mogelijk een stukje uit een podcastaflevering te selecteren en op social te delen. Zie bv mijn tweet (met audio voorbeeld) daarover. En lees dit wat Marco van Overcast er zelf over blogde.

En even ter reminder nu we het toch over Overcast hebben, een super handige feature van Overcast is de Voice Boost die ervoor dat het geluid harder wordt. Sommige podcasts zijn te zacht opgenomen en te weinig uitgebalanceerd om er goed naar te luisteren in bijvoorbeeld een rijdende trein. De Voice Boost levert dan de oplossing.

RØDECaster Pro krijgt multitrack update

De RØDECaster Pro kreeg van de week de langverwachte update waarmee het mogelijk wordt om de recorder als mulitrack-recorder te gebruiken zodat je opgenomen gesprekken achteraf heel precies kunt gaan afmixen.

RØDECaster Pro

Op Twitter gooide ik het plan op om een afspraak rondom de RØDECaster Pro te maken met diverse podcasters om zo het apparaat aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Wellicht binnenkort…

Misha Melita interviewde de Podcastdokter

Marion Oskamp is de Podcastdokter waarop ik ook een keer een beroep heb gedaan toen ik vast was gelopen in de aanloop naar mijn VERVORMER. Misha Melita (Podcastclub en broodschrijvend journalist) interviewde haar. Hier te belezen vanuit de Blendle:

‘De luisteraar is heel dichtbij, neem die in de podcast bij de hand, bijvoorbeeld in de Voice Over – Het Parool – Blendle

Podtip: gebruik chatapp voor interviews

Amerikaans auditief journalist Neal Augenstein tweette onlangs een slimme tip, hij gebruikt Whatsapp om interviews mee op te nemen:

Nu gebruik ik zelf geen Whatsapp (ik weiger principieel nog langer de meuk van de p##rdenl#l met het naampje Zuckerberg te gebruiken) maar met Signal of Telegram kun je dit natuurlijk ook doen.

Hopen dat dit geen Trumperiaans feit is

NYT’s ‘The Daily’ now reaches 2 million listeners per day – TechCrunch

De podcastoorlog is nabij

Apple, Luminary, Spotify, and the podcast wars to come – The Verge

BNR komt met shortlist

Inmiddels heeft het volk gekozen en is de BNR tot een shortlist gekomen voor haar Podcast Awards:

Dutch Podcast Awards

Het valt duidelijk af te lezen dat alleen de grote podcasts kans hebben gezien op de shortlist te komen. Zij hebben een groot netwerk wat afbreuk doet aan de eerlijkheid van deze awards. Ik zou graag zien dat er voor volgend jaar op voorhand meer gewogen gaat worden op kwaliteit dan puur de macht van de achterban te laten spreken. Want zo geef je de groten steeds meer aandacht en verdruk je de kleinen.

Mond-tot-mond reclame der podcast

De mond-tot-mond reclame via familieleden en vrienden is de manier om een podcast te promoten zo bleek uit Canadees onderzoek.

Canadian Podcast Listener Study finds podcast listening fueled by sharing

Spotify gooit podcasts in de playlists

Spotify is flink aan het experimenteren met hoe podcasts te promoten. En let wel: het gaat niet zozeer om haar eigen podcasts maar gewoon om alle podcasts om zo de luisteraar zo lang mogelijk op Spotify te houden. Spotify onderzoekt of in de aanbevelingslijstjes naast muziek ook podcasts aanbevolen kunnen worden. Een interessant idee:

Spotify tests placing podcast episodes alongside music recommendations – The Verge

Tot hier. Heb een goed weekend en zie je volgende week!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.