(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #115 – strijd om exclusiviteit

Na het nieuws uit Podpraat #111 dat de BBC haar podcasts uit Google producten weert (“certain BBC content will be unavailable through specific Google products”) werd deze week duidelijk dat Spotify haar zelfgemaakte podcasts ook afschermt voor andere apps.


Luminairy start zonder ReplyAll en The Daily

Luminary is een nieuwe podcastdienst met app die deze week gereleased werd. Het is op dit moment nog niet beschikbaar in Nederland. Het introduceert een nieuw businessmodel. Naast dat je gratis naar podcasts kunt luisteren zoals je altijd al deed, veelal voorzien van advertenties die in de podcasts ingebakken zijn, biedt het een premium mogelijkheid met podcasts waar die advertenties uit verwijderd zijn.

Dat betekent dus dat Luminary dealtjes heeft moeten maken met de producenten. Vandaar dat het nog slechts in een paar landen beschikbaar is. En vandaar ook dat diverse podcasts zoals ReplyAll en The Daily er nog niet op beschikbaar zijn. Hoewel The Daily van The New York Times zegt in positief overleg met Luminairy te verkeren, lijkt het erop dat de zaken voor Spotify iets taaier liggen.

Business as usual…

Podcast wars: $100 million startup Luminary launches tomorrow without Reply All or The Daily – The Verge

Er kwam gelijk kritiek, zoals:

Why Luminary is bound to fail | Discover the Best Podcasts | Discover Pods

En nog meer kritiek (lees: Luminary gaan we in ’t vervolg met de nek aankijken):

Luminary removes proxy server, disguises app user-agent, truncates show notes, removes donation links: more publishers exit

Het kan ook Open

Ik ben lid van Open Nederland, een vereniging die samenwerking rondom en gebruik van Creative Commons stimuleert. Daarmee samenhangt dat ik ook lid ben van het Creative Commons Global Network als groot voorstander van het open beschikbaar stellen van zoveel mogelijk data en werken.

Open Nederland is deze week een podcast gestart, waar ik overigens niets mee te maken heb gehad en de eerste aflevering staat inmiddels online:

Open Nederland Podcast #1 — Open Nederland

Bestuurslid Sebastiaan ter Burg merkte terecht op dat het vreemd is dat Apple Podcasts de licentie van Creative Commons niet overneemt zoals vermeld in de feed en er All Rights Reserved bij noteert. Op die manier stimuleert Apple open innovatie niet. Ook Spotify maakt niet expliciet duidelijk wanneer een podcaster gebruik maakt van een open licentie. Schande!

Vandaag start 29 april

In navolging van The Daily, Dit wordt het nieuws van NU.nl en de Daily Kink gaat ook het NRC binnenkort van start met een dagelijkse podcast.

Dagelijkse NRC-podcast ‘Vandaag’ van start op 29 april – NRC

MP3 compressie, hoe het klinkt

Podnews, het Australische zusje van Podpraat, bouwde onlangs een overzichtje van geluidsbestanden waarin de diverse vormen van MP3 compressie aan de orde gesteld worden. Je kunt het zelf eenvoudig beoordelen met je oren, altijd leuk:

Audio quality comparisons

Tot zover beste lezer. De mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.