Podpraat #114 – fik en poen

Het was de week van de fik in de Notre-Dame. Onder andere.


Wat fik in de Notre-Dame ons leert (misschien)

Het fikte ook behoorlijk op sociale media toen de Notre-Dame van de week in vuur en vlam stond. Het gebouw staat volgens velen symbool voor onze Westerse Beschaving. Voor hen voelde het alsof die beschaving ook flink in de fik stond.

Een beetje hypocriet want de Notre-Dame verkeert al jaren in een bijzonder slechte staat, zwaar aangetast door milieuvervuiling en achterstallig onderhoud (boeit de Fransen niet zo), maar het oproepen tot donaties leverde tot nu toe bar weinig op. Echter inmiddels staan bedrijven met honderden miljoenen te wapperen (“kijk ons eens een goed hart hebben”). De dagelijkse podcast van NU.nl maakte daar een mooi verslag van:

Wat is er wel gered in de Notre-Dame? | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Sommigen vinden dat de NU.nl podcast wat bleekjes afsteekt bij die van de New York Times, The Daily. De New York Times was de eerste die met een dagelijkse podcast kwam. Ik ben het met die vergelijking niet helemaal eens. The Daily is mooi gemaakt maar is ook typisch Amerikaans en aalglad. Er wordt enorm in geacteerd door de sprekers en de dramatische laag neemt door het sounddesign soms epische vormen aan.

Zo vond ik de podcast nav Julian Assange arrestatie ronduit lachwekkend. Het feite dat hij in de ambassade skateboardde werd met zoveel drama gebracht, dat was ronduit lachwekkend.

The Moral Complexities of Working With Julian Assange – The New York Times

Lessen van de Volkskrant

Ze zitten in een archiefkast van zo’n 2 bij 3 meter keihard te podcasten daar bij de Volkskrant. Da’s lekker droog en diffuus qua geluid. Op tafel ligt een Zoom H6 recorder en zijn twee Shure SM7B microfoons met boom-arm tafelstatieven aan de tafel vastgemaakt. Prima profi setje.

Dat podcasts soms nog worden geassocieerd met jongere generaties, vinden ze ook onzin. Eleveld: ‘Onze nieuwe podcast, Van Twee Kanten, wordt tot nu toe het meest beluisterd door vrouwen tussen de 45 en 55.’ Hofstee: ‘Dat is ook bij Met Groenteman in de Kast. Daar luisteren voornamelijk mensen tussen de 35 en de 45 naar. Het is dus niet millennial hip ofzo.’

Zorg dat het spontaan klinkt – en andere lessen van de podcastmakers van de Volkskrant | De Volkskrant (artikel zit helaas achter de betaalmuur van de Volkskrant)

En check deze tiplijst van de Volkskrant:

De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet)

Poep in je hoofd

Poep in je hoofd van de Raggende Manne wie kent het niet? Aanvoerder Bob Fosko heeft terminaal kanker maar is ondanks dat buitengewoon opgewekt. Gijs Groenteman deed onlangs een goed interview met hem. Mooie lessen wat betreft “koester je zegeningen” en “choose your battles wisely”.

#71: Bob Fosko, Raggende Man — Met Groenteman in de kast — Overcast

Big Brother

Die smartspeakers gaan mij danig irriteren. STASI-apparaatjes. Nu blijkt dat Amazon de boel afluistert bij de mensen thuis. Dus.

Poen, poen, poen, poen

Van de week stelde Botte Jellema op Twitter een interessante vraag:

https://twitter.com/bottejellema/status/1118186392138465281

Daarop kwamen velen reacties los. Sluit aan bij het relaas van Alexander Klöpping (Blendle) dat onlangs op Radiofreak te lezen was:

Blendle-baas verbaast zich: “Waarom zijn podcasts gratis?” | RadioFreak.nl

Ik weet niet of de Blendle-methode zo succesvol is. En al helemaal niet of dat voor podcasten ook zou gaan werken. Bovendien ben ik een fel tegenstander van het gesloten maken van open formaten. Naar mijn idee moet het geldverdienen anders gebeuren. Mijn voorstel zou zijn: voeg een donatie mogelijkheid aan apps zoals Spotify, Apple/Google Podcasts en Overcast toe. Ik ben niet voor weer een derde partij introduceren omdat die derde partij rijk wordt voordat een podcaster er geld aan gaat verdienen. Er hoeft tussen een podcaster en een luisteraar niet veel te zitten. Kwestie van techniek, klaar.

De andere kant van de medaille kwam van Patrick Kicken die het jammer zou vinden als “ineens allerlei tweedehands autoverkopers zich er ook mee bemoeien.” Ik snap zijn angst maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Podcasters die op een zuivere manier geld willen verdienen aan een podcast, bijvoorbeeld door een oproep aan de luisteraar te doen de podcast financieel te ondersteunen, dat vind ik prima. Doe ik zelf ook via Patreon met mijn VERVORMER.

Patrick Kicken: Podcasten is vrijwilligerswerk – Spreekbuis.nl

Apple Podcast online is verbouwd

De landingspagina voor podcasts op Apple iTunes/Podcasts is verbeterd. Voorbeeldje:

VERVORMER op Apple Podcasts

PODCASTCLUB aflevering 11

Er komt een nieuwe podcastclub aan volgende week dinsdag 23 april in het Torpedo Theater Amsterdam.

Voorstelling `DE PODCASTCLUB met ELISE ‘T HART` op 23-04-2019 – Torpedo Theater Amsterdam

Waarom?

Tot slot een luistertip. Waarom is een vijfdelige podcast van Eva Moeraert over een fatale vriendschap in de jaren 90. Het is een zwaar onderwerp maar prachtig verpakt in een podcastserie.

Waarom – VPRO

Tot zover. Geniet van het mooie weer, hou het hoofd koel en tot volgende week!


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.