The Microsoft Sound

Gemaakt door Brian Eno. Je weet wel, bekend van Roxy Music en later als producer van David Bowie, Talking Heads, Genesis, U2 en Coldplay.

En bekend van The Microsoft Sound.

Het is een openingstune voor een operating system die snel je strot gaat uithangen. Net zoals elk muziekje dat je maar vaak genoeg hoort (*). Bovendien bestaat deze tune uit artificiële geluiden en dat ligt gevoelig bij de mensen. Synthetisch is altijd minder warm en raakt minder een nostalgisch gevoel omdat de relatie met die sounds ontbreekt. Dus voor het raken van een breed publiek: nooit doen. Of laat ik het anders benaderen: enig idee waarom 99.9999% van alle speelfilms nog gewoon een volledig uitgerust klassiek orkest in de soundtrack hebben zitten?

De beste openingstune van een operating systeem is geen tune. En de op één na beste openingstune bestaat uit natuurlijke geluiden. Geen melodie, want dat gaat na 3 keer al megamega vervelen.

Mijn advies dus aan de bouwers van operating systems:

 • laat de gebruikers zelf hun openingstune kiezen uit een lijstje natuurlijke geluiden
 • vergeet daar niet de optie geen-openingstune bij te vermelden

Wat ook leuk is: hou rekening met de plek waar de persoon woont, hou rekening met het tijdstip dat de machine geboot wordt, maar het meer random, meer verrassend.

En tot slot voor Apple gebruikers die zich nu gaan verzetten, de ‘beng’-toon van OSX vind ik ook he-le-maal niets. Dat heeft eerder een schrikreactie tot gevolg dan het ‘we gaan weer gewoon met een schone lei beginnen’ idee van de doorsnee openingstune.

* = ik heb heel veel met Windows 95 gewerkt. Blauwe schermen All Over The Place. Rebooten deed je soms een paar maal per uur. Brian Eno op repeat de hele dag door. Dat idee.


Reacties

6 reacties op “The Microsoft Sound”

 1. Soms is stilte het mooiste “geluid”. :-)

 2. Dat geluid is wel een icoon geworden. Net zoiets als die standaard Nokia ringtone. Ik vind er niets aan, maar vergeten zal ik ze niet, allebei niet.

 3. Het eerste wat ik doe als ik Windows installeer is alle systeemgeluiden uitzetten. Direct. Dan kun je ‘m duizend keer starten, maar krijg je geen opstartgeluid ;-)

 4. AutoStatic avatar
  AutoStatic

  Geef mij maar de gitaartokkel van Fedora: http://dl.dropbox.com/u/3469207/desktop-login.ogg

 5. @Nils: leuke aanvullingen, dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.