Podpraat #112 – sodeju wat een nieuws!

Het was een drukke week in ons kouwe podcastlandje dat inmiddels alweer flink aan het opwarmen is. Inmiddels weet zelfs je omaatje die niet helemaal meer fris onder haar petje is wat een podcast is. Toch voelde de NPO zich deze week genoodzaakt in Jip en Janneketaal uit te moeten leggen wat een podcast is. Dat kan en mag. En daar ga ik ook wat van vinden dan.

Dus.

Nee nou wordt ‘ie mooi!

Groot nieuws deze week dat De Dik Voormejaar Show terugkomt als podcast. Nu ben ik zo oud dat ik je kan vertellen dat ik als kleine puist vroeger op verjaardagsfeestjes Ome Joop nadeed. De Dik Voormejaar Show hield er in 1985 mee op, dus doe maar effe een rekensom maken. Dat dit nu weer terugkomt zegt wel wat over de tijdgeest.

De Dik Voormekaar Show – Dag en Nacht

Ik vind het overigens een slimme zet van Dag en Nacht Media, de nieuwe uitgevers van de De dik Voormekaar Show, want het nieuws werd door alle nieuwsmedia opgepikt. Het geeft podcasting een flinke boost en maakt het echt mainstream.

En nu we het toch over Dag en Nacht Media hebben, Google drukte de heren onlangs 182.000 euro in het handje. Daar ken je leuke dingen van gaan doen!

Het is podcastweek bij de NPO Radio 1

NPO Radio 1 zegt dat het podcastweek is tot en met zaterdag 6 april. Zomaar ineens.

Uit recent onderzoek van Nationaal Luister Onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 10 mensen weleens naar podcasts luistert. Wie eenmaal deze vorm van on demand-luisteren heeft ontdekt, wordt vaak een intensieve gebruiker. Met onze themaweek willen we meer mensen kennis laten maken met podcasts”, zei Wim Eikelboom, podcastcoördinator NPO Radio 1.

Van de week werd bekend gemaakt dat MeMo2 onderzoek heeft gedaan naar podcasts. Hieruit blijkt dat podcasts door maar liefst 2,2 miljoen Nederlanders worden beluisterd.

En nu meldt de NPO zich dus ook bij de middenstip. Ze heeft zelfs gelijk een aparte tab voor podcast aangebracht in haar Radio 1 app. Niet dat je ermee naar podcast kunt luisteren die buiten de NPO vallen, nee. Het is dan ook geen podcast-app. Wat eigenlijk wel een gemiste kans is. Dat is nu juist wat Spotify wel begrijpt: alles bundelen om de aandacht van de luisteren daarom in 1 app vast te houden. Zelfs Apple heeft dat niet begrepen met haar Apple Music en Apple Podcasts die als enge buren naast elkaar proberen te leven. 

NPO maakt er wat dat betreft helemaal een podje van want men maakt 5 losse apps voor Radio 1, 2, 3, 4 en 5! Hahaha 1 april! Nou dus niet hè! Er zijn dus echt 5 apps!

Podcast luisteren voor beginners: zo werkt het – NPO Radio 1

Gisteren gingen Chris Bajema, Anne Janssens (Dag en Nacht Media en NTR-podcastdokter Marion Oskamp in gesprek bij Kunststof onder aanvoering van Frénk van der Linden. Hoewel ik een fervent luisteraar ben moest ik nu bijna om een teiltje vragen. Men werd zelfs gevraagd uit te leggen waar S-Town en Serial over gaan. Pardon!?

Kunststof – Chris Bajema, Marion Oskamp & Anne Janssens, podcast — Kunststof — Overcast

TV zonder beeld is goed te doen

Audio is leading. Zet het beeld van je tv uit en je kunt het prima volgen, andersom dus niet. In navolging van Zomergasten dat vorige zomer ook een podcast zonder beeld werd doet Buitenhof nu precies hetzelfde:

Buitenhof als podcast – Buitenhof – VPRO

Mijn laatste verhaal over Marvin Gaye

Marvin Gaye had deze week 80 moeten worden, ware het niet dat hij op 1 april 1984, geen grap, door zijn eigen vader werd doodgeschoten. Vaste podpraat-lezers weten dat ik 5 jaar geleden de audiodocumentaire Oostende Healing maakte over zijn Oostendse periode waar hij zijn meest Europees klinkende plaat Midnight Love opnam met daarop zijn grootste hit Sexueal Healing. Een verhaal dat ik in die periode opnam met de hulp van presentator, politicus en Oostendenaar Johan Verstreken kwam op de plank te liggen omdat het teveel een zijspoor bleek te zijn. Een verhaal over de vriendschap tussen Marvin Gaye en Prins Karel. Twee zonderlinge figuren die de meisjes graag zagen en hun getroebleerde jeugd zaten weg te spoelen met Leffe Blonds terwijl ze de zon in de zee zagen zakken.

Baby I got sick this morning

A sea was storming inside of me

Baby I think I’m capsizing

The waves are rising and rising

Dat verhaal heb ik van de week ter ere van Marvin’s 80e “verjaardag” voor VERVORMER gepubliceerd. Ga met me mee terug naar Oostende, doe maar efkes aanklikken:

Prins Karel – VERVORMER

Tot zover. De mazzel!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.