Reason Dr:rex, een zelfgemaakte beat en tweaken maar

screenshot Reason 1 Dr:rex
Dr:rex voorbeeldje

Tijd voor wat technische muzikantentaal.

Toen ik in 2000 Propellerhead Reason kocht was ik direct verknocht aan Dr:rex. Voor het eerst kon ik super snel en eenvoudig met loops werken op de computer. M’n computer gaf geen krimp. En Reason draaide vanaf dat moment rete stabiel.

Met Dr:rex kun je echt te gekke dingen met loops doen. Bovenstaand voorbeeld geeft een idee. Ik heb me nog redelijk ingehouden. Geen extra effecten kwamen eraan te pas, puur een zelfgemaakte loop in Dr:rex en een flinke dosis parameter-automatisering.

De meeste muzieksoftware maakt gebruik van plugins, Reason niet. Reason is in dat opzicht dus niet uitbreidbaar. Ik heb dat echter nooit als een probleem gezien want het legt de focus op de muziek. Met die vaste set onderdelen van Reason moet je het zien te redden en dat wakkert creativiteit aan. En laten we eerlijk zijn: je hebt eerder teveel dan te weinig mogelijkheden in moderne muzieksoftware.

Dr:rex, een eeuwige liefde.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

5 reacties

  1. Dat is lang geleden dat ik Propellerhead heb gebruikt, je kom er waanzinnige stereo acid loops mee maken, ideaal om die weer te samplen en in andere loops te verwerken, echt te gekke software.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.