Het goede komt toch altijd bovendrijven?

We zaten heerlijk in de tuin. En het zonnetje scheen. Kunstenaar Mark Rietmeijer was er stellig in: het goede zal blijven bestaan en de waan van de dag verdwijnt.

Die gedachte zette me wel even aan het denken.

Tegenwoordig krijgt de waan van de dag alle aandacht. In al haar vluchtig- en oppervlakkigheid. Sterker nog: het moet tegenwoordig allemaal snel. Geen band krijgt nog de mogelijkheid om bij De Wereld Draait Door een compleet lied uit te voeren, het mag maximaal 1 minuut duren. Hoewel het niet getuigt van respect voor muziek zwichten de meeste bands er toch voor. De snelle populariteit lonkt.

Goeie dingen hebben tijd nodig. Gitaar leren spelen bijvoorbeeld. Of goede wijn. Maar ook de impact van kunst en de invloed van een subcultuur heeft jaren nodig. Graffiti en hiphop zijn ontstaan als verzet op het establishment maar is er jaren later zelf deel van gaan uitmaken. En dat geldt voor de kunst eigenlijk net zo. Veel kunstenaars zijn ooit voor gek verklaard om later als genieën bestempeld te worden.

Zoals Mark dat zelf mooi verwoord (eerder door mij geblogd):

De kunstenaar wil zich middels het kunstwerk een plaats verwerven in de geschiedenis van ideeën: iets dat alle grote kunstenaars ook daadwerkelijk hebben gedaan.


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

3 reacties op “Het goede komt toch altijd bovendrijven?”

  1. Zo’n mooie boodschap vraagt om nog meer mooie woorden: “I believe that unarmed truth and unconditional love will have the final word in reality. That is why right, temporarily defeated, is stronger than evil triumphant.”
    – Martin Luther King.
    Zegt het voort… :)

  2. @Peter: dank voor de toevoeging, mooi!

  3. woordenaar avatar
    woordenaar

    kwaliteit en stront komen vanzelf bovendrijven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.