David Bowie: copyright is binnen 2 jaar verdwenen

Gepubliceerd op

Herinneren we ons de uitspraak van David Bowie nog? Het was, jawel, 2002.

I’m fully confident that copyright, for instance, will no longer exist in 10 years, and authorship and intellectual property is in for such a bashing.

(New York Times)

Het gaat hard. Maar ik twijfel, 2 jaar is wel erg snel namelijk.


Wil je mijn blogposts per e-mail of middels een feedreader ontvangen? Abonneer je dan hier.
Voor een kleine donatie zodat ik mijn werk onafhankelijk kan blijven doen, kijk op de donatiepagina.

Door Marco Raaphorst

maakt altijd muziek

5 reacties

  1. Dan is het voor een hoop mensen wel zaak dat ze een alternatief business model hebben tegen die tijd. De meeste muzikanten en kunstenaars die ik ken hebben nog steeds geen flauw benul van alternatieve vormen van copyright e.d.

  2. @Max: copyright biedt bescherming maar is niet een businessmodel. Ik denk dat een soort copyleft-systeem opgenomen gaat worden in een nieuwe wet. Een wet waarin je als maker zelf het initiatief moet nemen als hij/zij je bescherming wilt. Bescherming die je zelf via een licentie moet regelen. De wet voorziet dan niet langer in volledig copyright. Dus van ‘all rights reserved’ naar ‘some rights reserved’ bij wet. Men is wel verplicht aan naamsvermelding te voldoen, maar verder gelden geen automatische verplichttingen.

    Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die middels copyleft licenties geld verdienen. Heel internet is er op gebaseerd. Open source en open content hebben de toekomst, gesloten systemen absoluut niet. En protectie via copyright daarom ook niet. Naamsvermelding blijft heilig, want plagiaat moet voorkomen worden.

  3. Nee copyright is geen businessmodel dat begrijp ik. Maar als copyright niet meer zou bestaan zouden mensen toch op een andere manier hun geld moeten gaan verdienen, dus hun businessmodel aanpassen. De meeste mensen doen en denken nog steeds op de oude manier vrees ik.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.