(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #108 – Podfeminisme

Het is vandaag Internationale Vrouwendag!

Daarom geef ik deze week Misha Melita wederom het woord als gastcurator. Ze vindt het de hoogste tijd om Podfeminismeonder de aandacht te brengen.

Je kent haar van de Podcastclub en het Podcastnetwerk. En ze is zelfstandig journalist o.a. voor Het Parool.

Luister ook met terugwerkende kracht naar de podcastreeks Amsterdam Magisch Centrum van het Stedelijk Museum die ze samen met Anne Janssens produceerde. Een mooi verhaal in 5 delen over de nieuwe onderstroom die in Amsterdam in de jaren ‘60 ontstond.

Het activisme is heden ten dage weer helemaal terug. En ondergetekende, geboren in het revolutiejaar 1968, vindt dat mooi.


Fijne internationale vrouwendag!

Vorige week vertelde iemand me, het gebeurt niet vaak meer, een mop: ‘Hoe noem je twee witte mannen met een microfoon?’ Nou? ‘Een podcast.’ In dezelfde week struinde ik een lijst Vlaamse podcasts af op zoek naar podcasts die gemaakt worden door vrouwen. Uiteindelijk vond ik er vijf. In totaal stonden er meer dan vijftig podcasts op de site.

Podcasten is democratisch, iedereen kan er op elk gewenst moment mee beginnen. Drie vrienden aan een keukentafel, microfoon erbij, lullen (kutten?) en online zetten. Voor bijna niets zend je je eigen geluid de wereld in. Toch is het zo dat de meeste podcasts, vooral dit soort keukentafelpodcasts, worden gehost door mannen. Misschien logisch, want podcasts zijn dan wel meer democratisch maar ze staan niet los van maatschappelijke structuren. Ik hoef het u podpraatlezer waarschijnlijk niet te vertellen, maar vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in vele sectoren, waaronder de media. We struikelen over stereotype beeldvorming en als experts mogen aanschuiven op tv, op de radio of in een podcast, dan zijn dat veelal witte mannen.

Er is al veel over geschreven, ook als het gaat over de podcastwereld. Daarvoor kijk je al snel naar de Verenigde Staten, waar podcasten maar ook bewustzijn over inclusiviteit meer lijkt te zijn doorgedrongen. Quartz analyseerde dat gebrek aan diversiteit in de podcastwereld jammer is, niet alleen voor beeldvorming maar ook omdat je een groot deel van je publiek uitsluit. Gimlet ging twee jaar geleden al met de billen bloot, eerst met een aflevering in de podcast Start Up over diversiteit binnen het bedrijf en later met een analyse en beleidsplan. Een excuus dat u nu in ieder geval meteen de prullenbak in kunt werpen is dat het gebrek aan vrouwen te maken zou hebben met hun stem, omdat die minder fijn zou zijn om naar te luisteren. Dat werd een paar jaar geleden al door de Volkskrant gedebunked. Refeniry29 sprak de hosts van onder andere Invisibilia over het commentaar dat zij krijgen op hun stem en het onderliggend seksisme, leestip!

Nu zal ik hier niet beweren dat mannen niets interessants te zeggen hebben of geen goede podcasts maken. Maar er is ruimte genoeg voor meer podcasts en voor iedereen is het goed om niet alleen één geluid te horen. Of het nu gaat om stemmen, visies, kleur of gender. Grijp vandaag dus aan om je podcastfeed een beetje inclusiever te maken. Ik heb alvast vijf tips. 

Dipsaus

Een perfect voorbeeld van een podcast die is ontstaan uit een gemis in visie en stemmen bij traditionele media en gebruik maakt van het vrije karakter van de podcast om daar verandering in te brengen. Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi praten tweewekelijks met interessante gasten. Ik vond de aflevering met Seada Nourhussen heel goed, en ook hebben ze een mooi gesprek met Milouska Meulens.

Ziek. de podcast

Tamar Doorduin is chronisch ziek en journalist. Ziek gaat over alles wat je tegenkomt als je chronisch ziek bent en Tamar interviewt andere mensen die daarmee dealen. Dingen waar de meeste mensen niet bij stil hoeven te staan: een regiotaxi bellen als je ergens heen wilt, of starende blikken als je in een rolstoel zit. Daarover hoor je onder andere in de tweede aflevering. Heel interessant vond ik ook de laatste aflevering over sikkelcelziekte, dat vooral voorkomt bij zwarte mensen.

FunX Worx

Gemaakt voor een iets jonger publiek dan de gemiddelde podpraatlezer (schat ik zo in) maar niemand is ooit te oud om naar goede gesprekken te luisteren. Eva Cleven spreekt jonge ondernemers, muzikanten en acteurs met een bijzonder verhaal. Een soort marathoninterview, maar dan jong en hip. Ik vond die met Rowan Blijd heel mooi en de allereerste, met acteur Bilal Wahib, is ook een aanrader.

De Volksjury

Op mijn genoemde zoektocht naar Vlaamse podcast vond ik een nieuwe favoriet. De Volksjury. Laura en Silke (achternamen ontbreken) bespreken iedere aflevering een liefst onopgeloste moordzaak. Dat doen ze, zoals ze zelf omschrijven, speculatief en op onverantwoorde wijze. Heel vermakelijk. Bekende verhalen zoals Jack the Ripper, maar ook (zeker voor Nederlanders) onbekendere zaken, zoals Peter de Vleeschauwer.

Damn Honey

In dit lijstje mag een feministische podcast niet ontbreken, daar komen er steeds meer van, zoals Damn Honey. Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen schreven een feministisch pamflet en maakten dat daarna tot podcasts. Ze praten met interessante gasten die zich op de een of andere manier met feminisme bezighouden. Als je nog twijfelt of je de straat op gaat zaterdag moet je de nieuwste aflevering even luisteren.

Tot slot nog even promo: het Oorzaken festival komt steeds dichterbij. Het hele programma is prachtig maar ikzelf interview met Lieven Heeremans pre-Oorzaken een van de hoofdgasten, Scott Carrier, in de Podcastclub van 28 maart. Ook organiseert het Podcastnetwerk tijdens het hele festival Oorzaken Studio, waar live allemaal toffe podcasts worden opgenomen. Gratis toegang, dus kom langs!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.