(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #106 – wees volhardend!

In het filmhuis zag ik een documentaire over typemachines, California Typewriter. Een film over de leukheid van analoge techniek maar vooral ook een film dat in het teken van vakmanschap staat.

California Typewriter is een bedrijf in Berkeley dat oude typemachines verkoopt en repareert. Kan nauwelijks de broek ophouden maar wordt gerund door mensen die met bloed, zweet, tranen en heel veel liefde dat werk doen. Ze willen niet opgeven ook al gaat het heel slecht met de business.

En dat ontroert me, die volhardendheid. Nooit willen opgeven, dat jarenlang doorgaan met iets waar je heilig in gelooft. Zodat het een deel wordt van je eigen indentiteit.

Wat dit met podcasting te maken heeft? Alles. Menig podcaster is jarenlang overvallen met vragen zoals “denk je echt dat de podcast groot gaat worden in ons kleine Nederlandje?” of “daar valt toch geen reet mee te verdienen?”

Wees dus volhardend! (dit is ook een opdracht aan mijzelf)


Typewriterblog

En ja, natuurlijk worden er podcasts gemaakt over typemachines. Zoals deze:

AUSTIN TYPEWRITER, INK. – Home

Veer in de bips

Mijn muziek wordt gebruikt als leader en als aankleding van een Duitse podcast over film. Deze muziek van mij valt onder een Creative Commons licentie en vind je op Free Music Archive.

Credits – FILMRAUSCHEN – 2 Bärte sehen fern

Toch leuk zoiets. Gaat buiten de Buma en andere organisaties om. Ik verdien er niets mee behalve de credits en links naar mijn werk en websites. En dat laatste is tegenwoordig geld waard. Vele bedrijven betalen zich blauw aan gesponsorde links.

Was Michael een pedo?

8 maart aanstaande zendt de VPRO de documentaire Leaving Neverland uit. In deze docu van 4 uur (!) komen een paar mensen aan het woord die wijlen Michael Jackson beschuldigen praktiserend pedofiel te zijn geweest. Grote vraag daarbij: is het waar? De heren van De Machine (ook VPRO) doken er alvast in:

Afl #25: porno en snoedgoed in Leaving Neverland, an episode from VPRO on Spotify

Leaving Neverland zou niet hijgerig, sensatiebelust gemaakt zijn, neemt niet weg dat dat slechts vorm is. Het zegt helemaal niets over de inhoud. Lees daarom ook vooral dit stuk voor de nuancering.

Audio Content Fund

Gezien de uiterst paniekerige berichtgeving rondom de op handen zijnde Brexit zou je bijna vergeten dat die Britten nog toekomstverwachtingen hebben. Zo werd er onlangs het Audio Content Fund opgericht dat “lastige audioproducties” gaat ondersteunen. Dit zijn producties die je niet zo gauw op de radio zult horen. Daarom wil het fonds die gaan ondersteunen en buiten de BBC om. Net als met de NPO hier krijgt de BBC kritiek dat men te weinig tijd vrijmaakt voor lastige producties. Dit nieuwe fonds gaat zodoende ook zelfs commerciële radio ondersteunen als men een ‘lastige” radioproductie wenst uit te zenden. Hierdoor kan er meer verscheidenheid ontstaan in het medialandschap. Heel gaaf en veel beter dan ons NPO Fonds wat mij betreft dat zich dus zuiver op de NPO richt.

Audio Content Fund (via Hot Pod)

Snel een mooi ogende podcastsite starten?

RadioPublic biedt een simpele oplossing om een podcastwebsite te maken. In een paar klikken ben je klaar als je al een RSS-feed hebt voor je podcast want die hosten ze niet voor je. Ook domeinmapping (eenmooieurlvoorjepodcast.nl) behoort tot de mogelijkheden.

Increase your podcast’s discoverability with a Podsite™ – RadioPublic

Prachtige voice-overs van Stuk

Afgelopen weken heb ik met heel veel bewondering gekeken naar de documentairereeks waarin een aantal mensen wordt gevolgd in een revalidatiecentrum. Veelal werd hun leven door een ongeval of ongelukkige operatie compleet op zijn kop gezet. Maar in plaats van een droevig geheel straalt de documentaire vooral levenskracht uit. De hoofdpersonen zijn aandoenlijk in hun kracht. Probeer je maar eens in hun situatie te verplaatsen! 

Maar goeds het is een tv-serie dus waarom zou ik hem noemen in deze nieuwsbrief? Niet alleen omdat je ziet dat het met zoveel liefde gemaakt is, dit is kwaliteitswerk qua beeldvoering, qua editing maar wat ik er ook zo onwijs goed aan vind: de voice-overs in verleden tijd. Je ziet de patient iets doen terwijl je de voice-over er in verleden tijd over hoort praten. Omdat de tijd vliegt, omdat alles altijd gelijk weer voorbij gaat? Alleen daarom al, door deze onwijs slimme stilistische opvatting moet je de serie zien. Daar kunnen podcasters die heel veel liefde in hun voice-overs stoppen wat van leren.

Stuk – VPRO

Oorzaken Festival begint volgende week!

Vrijdag 29 maart 2019 t/m zondag 31 maart 2019 vindt een driedaags festival plaats genaamd Oorzaken Festival in de Brakke Grond te Amsterdam.

Tijdens Oorzaken kan het publiek zich drie dagen laven aan talks en workshops van meestervertellers als Scott Carrier (Home of the Brave, This American Life) en Chenjerai Kumanyika (Uncivil, Seeing White), een audiovoorstelling in het donker van Audiocollectief SCHIK (Bob), interviewprogramma’s met o.a. Janine Abbring, een Industry-dag speciaal voor podcastmakers, een kinderprogramma, een podcast-party met cocktails en verhalen, en nog veel meer. 

Grenzeloos Geluid / In The Dark België / de Brakke Grond | Oorzaken Festival | Brakke Grond

Dus…

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.