Podpraat #105 – gaat Spotify de muziekrechten fixen?

Muziekrechten vormen nog altijd een groot probleem voor podcastmakers. In de vorige editie van Podpraat kondigde ik de nieuwe podcast regeling van Buma/Stemra aan, maar daarmee alleen zijn we er nog (lang) niet.


Buma/Stemra is niet de enige club

Als je gebruik maakt van de Buma/Stemra regeling dan betekent dat nog niet dat je zomaar muziek in jouw podcast mag gaan gebruiken. Ik weet het, velen denken van wel. Buma/Stemra dekt slechts de muziekrechten van muziekcomponisten en tekstschrijvers af. En dan ook nog alleen degenen die zich bij Buma/Stemra aangesloten hebben.

Daarnaast gelden er ook nog rechten voor muzikanten en producenten. Deze rechten worden geregeld door de SENA. Zij hebben ook een podcastregeling (PDF). In die regeling stellen zij:

Voor het gebruik van podcasts en overige downloads die 100% muziek bevatten, heeft u toestemming nodig van de betreffende platenmaatschappij. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de NVPI, de brancheorganisatie voor platenmaatschappijen.

De NVPI is de branchevereniging voor producenten en distributeurs.

Dus met zowel BUMA/STEMRA als de SENA zul je een contract moeten afsluiten. En indien je 100% muziek draait komt daar nog de toestemming van de NVPI bovenop.

Uhm, kan het niet wat makkelijker?

Muziek die onder een Creative Commons licentie valt en welke hergebruik toestaat is prima te gebruiken in een podcast. Zie creativecommons.nl

Een andere mogelijk is, is het gebruik van rechtenvrije muziek, ook wel royalty-free music genoemd. Hiervoor gelden er geen beperkingen en kan de podcaster de muziek zonder problemen gebruiken.

Deze muziek is niet de meest populaire muziek maar dat kan juist wel interessant zijn omdat muziek in podcasts nu eenmaal vaak ondersteunend is.

En wat ik ook moet noemen in dit kader is het fenomeen de Audio Quote. Als je een stukje muziek, of een stukje uit een documentaire of een andere podcast, wilt gebruiken om er iets over te vertellen dan mag dat. Daar heb je geen toestemming voor nodig. Zolang jouw uitleg in de podcast maar letterlijk slaat op de bron waaruit je citeert. De bekende podcast Dissect doet niet anders en alles wat je hoort wordt tot op het bot geanalyseerd.

Gaat Spotify de oplossing bieden?

Ik verwacht niet dat het probleem met de muziekrechten ooit 100% waterdicht opgelost gaat worden. Daarvoor zijn er simpelweg teveel clubjes die oorlogen voeren om het geld.

Wel heb je kans dat Spotify op dit vlak wat kan gaan betekenen voor ons podcasters. Spotify heeft namelijk de muziekrechten “goed” geregeld. Er is nog wel veel discussie over de hoogte van de inkomsten per play voor de opnamerechten op Spotify.

Spotify heeft ook deals gemaakt met auteursverenigingen zoals Buma/Stemra, de Duitse Sena en zo verder.

Zover ik weet doet Spotify nu nog niets met het muziekgebruik in podcasts maar het ligt voor de hand dat men dat wel gaat doen. Muziek kan eenvoudig in een podcast gedetecteerd worden en afgerekend worden met de rechthebbenden.

De SENA heeft overigens geen regeling met Spotify lopen omdat SENA alleen maar geld int over muziek die in het ‘openbaar gedraaid wordt.’ Spotify is namelijk een programma dat alleen particulier gebruikt mag worden.

Spotify is for personal entertainment only and not for commercial use. 

Zo kun je lezen in de gebruikersovereenkomst

Daarom mag je Spotify dus niet gebruiken voor een radioprogramma. En mag je Spotify ook niet in de horeca gebruiken. Dat doet iedereen echter wel…

Het wachten is op een zakelijke licentie voor Spotify. Daar is vaker over gesproken maar is tot op heden nog niets over bekend.

Persoonlijk ga ik er vanuit dat Spotify die muziekrechten serieus gaat nemen in podcasts. Het is ook een buitenkans voor Spotify om dit te gaan doen juist omdat muziekrechten een groot probleem is dat Spotify nu juist voor haar muziekafdeling opgelost heeft.

En nog een stap verder

Spotify beloont muzikanten nu op basis van het aantal keren dat een track afgespeeld wordt. Waarom zou Spotify dat dan ook niet voor podcasts kunnen gaan doen? Muziek of podcasts hoeven hierin niet van elkaar te verschillen. Hoewel er wel een belangrijk verschil is: de lengte van de bestanden. Nu vind ik dat Spotify ook niet slim is geweest door af te rekenen per track ipv de luisterduur. YouTube is wel zo slim geweest en baseert alles op de lengte van de aandacht. Ik vermoed dat Spotify dat ook moet gaan doen. En zo kan men dan ook podcasters prima gaan belonen.

Dit zou op termijn zomaar een slim businessmodel kunnen gaan worden voor podcasters wat mij betreft.

Tot zover!

UPDATE (6 september): Het onderdeel ‘Buma/Stemra is niet de enige club’ bevatte in de eerste versie een opmerking dat de NVPI altijd toestemming voor podcasting moet geven. De SENA stelt dat dit alleen voor podcast geldt die 100% bestaan uit muziek. Dit heb er nu duidelijk bij vermeld.


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.