Wat doe je?

Het blijft lastig om precies uit te leggen wat ik doe. Om er een stoere term tegenaan te gooien, ik denk dat het Audio Design is dat ik doe.

Kijk, vroeger componeerde iemand muziek. Schreef dat in notenschrift op en anderen voerden dat uit. Je had uitvoerende musici. Je had technici die de microfoons bij het drumstel opstelden. Je had zelfs tape-ops (tape operators, die de bandrecorders bedienden). Je had… voor elke afzonderlijke functie in het maakproces van muziek een specifieke specialist. Wie viool speelde mocht niet aan de knoppen van het mengpaneel komen. Dat idee.

En natuurlijk had je sinds het begin van de 70-er jaren knapen zoals Todd Rundgren die alles in hun eentje deden. Zo iemand ben ik.

Maar daar komt nog bij dat ik niet echt een verschil zie in het maken van een stuk van 3 minuten, of een kort geluid van 2 seconden. Natuurlijk verloopt het proces anders, is het doel anders, maar het creatieve proces heeft toch veel overeenkomsten. Zo staar ik naar een scherm en gebruik ik alles wat ik maar gebruiken kan, mijn gitaar, mijn percussie, mijn stem, mijn digitale schaar en digitaal plakband. Lang of kort, hard of zacht, met of zonder beeld? Ergens komt het op hetzelfde neer. Geluid en muziek met elkaar verweven.

Mensen praten op het ritme van de taal. En ze zingen als het ware de woorden uit. Er klinkt als het ware een melodie. En als die niet klinkt dan klinkt het saai en monotoon. Ik hoor het graag en speel daar graag mee. Soms misschien hoorbaar (“hee, heeft die Raaphorst daar zijn schaar in gezet?”) maar meestal onhoorbaar (alleen ik weet waar de knipjes zitten).

Het komt vooral op luisteren neer. Zolang ik me kan herinneren kan ik enorm genieten van wat ik hoor en heb ik de behoefte om dat ook zelf op te wekken. En wil ik het anderen laten horen. Die totale controle heb ik. Ik ben èn de componist, èn de uitvoerende musicus, èn de technicus. Vanuit totale stilte schep ik een auditief werk. Dat is wat ik doe.

Best lastig uit te leggen in een paar woorden. Daarom noem ik het Audio Design.


Reacties

2 reacties op “Wat doe je?”

  1. Ik vind het zo een heel duidelijk verhaal. Krijg er meteen een beeld bij.

  2. Goed om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.