Blog or Die! (6) – to niche or not to niche?

In het kader van mijn lezing Blog or Die! een serie artikelen over het fenomeen blogs.

Op internet kun je je niche eenvoudig bereiken. Misschien ben je wel de enige die over een bepaald onderwerp schrijft. Nou, dan ben je echt van bezoek verzekerd.

Toch is het lastig om van te voren in te schatten hoe groot die niche is. Misschien is jouw niche wel afhankelijk van een geografische locatie. Het is daarom te overwegen of je wel of niet in het Engels gaat bloggen of in een andere taal. Maar let wel, een groot voordeel van ons kikkerland is dat het eigenlijk een niche op zich is. Daar waar er al tig Amerikaanse blogs zijn over bepaalde onderwerpen, ben je er in Nederland misschien uniek mee.

Een niche kan alleen maar klein zijn, anders noemen we het geen niche. En dat biedt juist mogelijkheden. Op die manier krijg je vaste lezers die actief zijn omdat ze zich betrokken voelen bij het onderwerp. De noodzaak van jouw blog is daarmee een realiteit die niet te ontkennen valt.

Maar misschien is een niche niets voor jou. Is het te beperkend. Dat geldt voor mij. Ik zou me al snel gaan vervelen. Dus heb ik me voorgenomen om me niet te beperken tot 1 bepaald onderwerp. Hoewel audio, mijn vak, wel telkens om de hoek komt kijken. Het is een zeer breed vakgebied en alles komt weleens voorbij hier op mijn blog. Een echte niche heb ik dus niet.

Sterker nog, ik geloof zelf niet echt in niches. Ik geloof in verschillen tussen mensen. Alleen maar overeenkomsten zoeken vind ik eng. Dat is een sekte. En ik geloof in paradoxale verbanden. Ik heb een eclectische smaak. Maar dit hoeft voor jou niet te gelden. Een niche werkt prima, maar noodzakelijk is het absoluut niet.


Reacties

7 reacties op “Blog or Die! (6) – to niche or not to niche?”

 1. Ik beschouw mijn blog ook niet als een nicheblog. Strips is een breed onderwerp, waar ik een groter publiek mee bedien, net als jij met je blog. Toch zijn er in Nederland minder blogs of strips dan over bijvoorbeeld voetbal – denk ik zo. Dus het is wel een kleiner aanbod. Al zijn er wel een paar andere blogs die de moeite van het lezen waard zijn.

  Toen ik begon met bloggen heb ik er bewust voor gekozen om in het Nederlands te bloggen en de Nederlandse lezersmarkt te bedienen. Er zijn namelijk veel Engelstalige blogs over strips, over film zijn er nog veel meer. Teveel concurrentie.

 2. Blijft lastig discussiëren wanneer je geen eenduidige definitie geeft van begrippen. Jouw begrip niche is erg complex. Ik definieer niche eenvoudiger:

  ‘een groep mensen die een bepaalde gedachte, overtuiging, liefhebberij of interesse delen’

  Meer is het, voor mij althans, niet. Daarmee is meteen jouw grote bezwaar weggevallen. Een niche heeft niets te maken met een sekte, een afgesloten geheel. Niches bestaan naast elkaar en overlappen elkaar.

  Mensen passen in honderden niches. Misschien zelfs meer. Je als schrijver, journalist of mediamaker richten op een niche betekent dus niet dat je de groep mensen die je wilt bereiken als homogeen. Juist niet. Je weet dat je doelgroep, je niche, ook in andere niches aanwezig is.

  Juist geen rekening houden met niches stopt mensen in rigide hokjes. Je gaat er dan namelijk vanuit dat iedereen hetzelfde is, van hetzelfde houdt. Wanneer ze interesse hebben in, ik noem maar iets, Opel Manta’s dan ook meteen voor italodisco, voor Den Haag, voor kaneel, voor etc…

  Het zien van de mediaconsument als één grote massa maakt juist eenheidsworst.

  Die niches zorgen dus precies voor het omgekeerde van wat jij beweert. Althans, in mijn definitie.

 3. kan me vinden in Theo’s commentaar. ik vind het niet erg om in een hokje te passen als men me in een hokje stopt. het is oke om een bepaalde groep te vertegenwoordigen zolang je er zelf achter staat. een niche is niet verkeerd als je je doel bereiken kunt op die manier. tegelijkertijd vind ik óók dat je als mens en in je werk verschillende dingen kunt doen en kunt vertegenwoordigen. binnen je groep ben je verschillend en kun je óók buiten de kaders treden, want, per slot van rekening kunnen we meer dan één ding heel goed. verscheidenheid binnen je niche?

  het een sekte noemen is dan weer zo op z’n marco hè? ;-)

 4. @Theo: mooie toevoeging. Ik ben het er helemaal mee eens. Ik ga hem als update onder de post zetten.

 5. @Karin: eens, maar zoals je weet hou ik niet zo van vakjes en groepen, dat probeer ik te duiden hier. Apple-sektes enzo :)

 6. ja, zeg ik dus ook. eigenlijk. :-)

 7. @Karin: beursgangers die met kwijl op de bek vragen welke gitaar of dat het is die je beethebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.