Fout geweest in de digitale oorlog?

Komende dagen slaat Jan en allemaal zichzelf op de borst. Nee, wij waren niet fout. ‘Verboden voor joden’ op de winkelruit plakken, natuurlijk deed je dat, want anders miste je je omzet.

Voor een paar grijpstuivers doen de meeste mensen de meest verschrikkelijke dingen.

Ja, geld stinkt soms echt.

Op internet is het ook oorlog. En mensen vinden het normaal dat geld voorrang heeft. Daarop draait onze economie. Niet op sociaal kapitaal, maar zuiver en alleen op financieel kapitaal. Bedrijven zijn heilig en de mensen komen op de 2e plaats.

Nou daar verzet ik me tegen! Als er iets is dat internet aangetoond heeft, is het wel dat er zonder geld te schuiven enorm belangrijke systemen ontwikkeld kunnen worden die krachter zijn dan systemen die alleen uit winstbejag gemaakt zijn. Neem bijvoorbeeld alle user generated content, de weblogs, wikipedia, open source en open content in het algemeen. Dit aanbod is gemaakt vanuit passie en moet beschermd worden.

Internet is geheel op open source formaten en protocollen gebouwd. De fundering is geheel open en moet dat ten alle tijden zo blijven!

Ik zeg niet dat er geen winst gemaakt mag worden, natuurlijk wel, maar de economische regels zijn drastische veranderd. Het is heden ten dage zelfs aannemelijk dat op grote schaal ons waarderingssysteem zal veranderen. Internet is daarvan al het bewijs. Sociaal kapitaal is een begrip aan het worden waar niemand straks meer omheen kan. Alleen euro’s schuiven werkt nu al niet meer. We zijn in een crisis beland en de reden ligt gecompliceerde dan ‘wat fout belegde leningen’. Loyaliteit, trust is noodzaak geworden, tussen burgers, maar ook tussen burgers en bedrijven. Het zal de komende jaren diverse bedrijven de kop gaan kosten. Juist die bedrijven die het ontkennen, die zich verzetten tegen veranderingen. Die hun afnemers, hun klanten, hun fans, aansprakelijk stellen voor hun eigen verlies aan inkomsten. Dat was men normaliter ouwelullegedrag noemt, je verzetten tegen de vernieuwing. T-Ford 2.0.

De digitale revolutie zal hard gaan aankomen, harder dan de industriële revolutie.

Of je nu een muziekindustrie bent of een Hollywood, het maakt me geen reet uit, maar de vrijheid van de burgers moet voorop staan. Dus geen censuur en geen vrijheidsbeperkingen ten aanzien van ons internet gebruik! Of vindt u het goed als de telefoon afgetapt wordt? Of brieven die opengemaakt worden?

Stichting BREIN wil bijvoorbeeld dat internetaanbieder Ziggo de toegang tot The Pirate Bay afschermt. Nog even en we leven in een soort 2e China vol censuur!

Het is werkelijk schandalig dat de politiek heden ten dage deze burgerrechten aan haar laars lapt en hier niet keihard tegen optreedt. Daarom ondersteun ik de actie van Bits Of Freedom van harte: Kabinet moet open internet steunen.

Netneutraliteit MOET een wereldwijd grondrecht worden. Anders was Nederland straks niet alleen fout in de tweede wereldoorlog maar is ze dat ook in de digitale oorlog!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.