Nigeria, het land van de video

Ronaldo LemosOok ik dacht dat Amerika of India (Bollywood) de meeste films produceren. Nou mooi niet dus, het meeste is afkomstig uit Nigeria. Tweemaal zoveel als dat wat uit Amerika komt! Ja, wat zijn die Amerikanen toch een pimpers, zelfs ik trap er regelmatig in.

Maar het wordt nog beter: in Nigeria worden deze films ZONDER copyright geproduceerd. Het bevestigt iets wat ik al langer denk: copyright is niet het middel om geld te verdienen, want zonder lukt dat ook wel. Al eeuwen lang. En in andere landen dus nog steeds, nu op dit moment.

Nollywood dus. Hier de cijfers, aantal films wat per jaar geproduceerd wordt:

  • USA: 611
  • India: 900
  • Nigeria: 1200

Althans, volgens Ronaldo Lemos in de geweldige documentaire Good Copy Bad Copy.

Ik raad iedereen aan om deze documentaire te bekijken. Hij wordt gratis aangeboden in mooi DivX-formaat en staat bol van interessante uitspraken, niet alleen van de voorstanders van een vrijer copyright, maar ook de boefjes (lees: ‘intellectueel eigendom’ viespraters) komen aan het woord.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

3 reacties

  1. Een waanzinnig interessant artikel dat ik wel zou willen pogen te vertalen naar Engels. Kun je me zeggen waar de cijfertjes vandaan komen? Dat vind ik wel belangrijk eigenlijk… zijn het aantallen gemiddeld per jaar, of de cijfers van 2006, of 2005 of… ?
    Nollywood.
    Zou het graag vertaald plaatsen op mijn blog als het me lukt een goeie omzetting naar Rapehostian English te maken ;-]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.