Podpraat #100 – gastcurator: Zegert van der Linde

🎉🎉🎉 Dit is de 100e Podpraat die ik verstuur. Ik ben enorm blij met de vele lezers, reacties en aanmoedigingen om hier vooral mee door te blijven gaan. Dus dat doe ik, of beter gezegd, doen we, want de samenwerking met gastcuratoren bevalt heel goed. 💪🏻Deze week geef ik de🎙aan gastcurator Zegert van der Linde.


Eerst maar even introduceren. Ik ben Zegert en verdien nu bijna negen jaar mijn geld met radiomaken. Ik doe redactie, regie en productie voor Open Huis op NPO Radio 5 en presenteer met enige onregelmaat de late avondshow Thuis op 5

Daarnaast maak ik voor NPO Radio 5 de podcast Het Kan Je Buurman Zijn, waarin ik met de kersverse NPO Radio 2-dj Martine van der Spek elke maand praat met iemand met een bijzonder verhaal. Dat gaat alle kanten op: van een schipbreukeling, via een transgender naar een preparateur. 

Als hobby maak ik een podcast: Smaakmakers, een podcast over eten. Daar komt de inspiratie voor deze Podpraat vandaan. Want er zijn tientallen podcasts over eten, drinken en allerlei lekkers. Dit zijn mijn favorieten in dit vooral in Amerika drukbevolkte genre:

  • Maar we beginnen in Nederland. Want de ongekroonde koningin van de eetpodcast is culinair recensent Hiske Versprille. Haar podcast Cheft is alles wat je van een culiniare podcast kan verwachten: enthousiasme, goede gesprekken en een grote liefde voor lekker eten. Enige minpunt: er is al maanden geen nieuwe aflevering online gekomen.
  • Ook leuk: Mangiare. Eerlijk is eerlijk, ik vind het soms wat teveel geklets, maar ze hebben wel altijd interessante gasten aan tafel zitten. En ze maken wel elke week een nieuwe aflevering, dat is ook fijn. 
  • Ook de grote namen van de culinaire wereld hebben de podcast inmiddels ontdekt. Masterchef Australia-jurylid Gary Mehigan maakt A Plate to Call Home, Jamie Oliver maakte een kerstshow, maar de leukste van allemaal is die van Za’atarkoning Yotam Ottolenghi. Geen idee wat za’atar is? Luister dan vooral Simple Pleasures, het komt in bijna elke aflevering terug.
  • Heb je daarna nog geen idee, luister dan de aflevering 61 van The Racist Sandwich: The Memory of Za’atar and a Free Palestine. Deze podcast pakt het compleet anders aan. Eten is voor hen een beginpunt voor een gesprek over racisme en ongelijkheid in de wereld. 
  • Ook uit Amerika komt A Taste of the Past. Een podcast van Heritage Radio Network, een complete radiozender over eten. Waarschuwing: de podcast gaat diep in op heel specifieke onderwerpen, maar dat maakt het wel superinteressant.

Heb je nou niks met eten, dan kun je nog eens luisteren naar Radiodoc: Facebook, een nachtmerrie, de serie StartUp over kerkplanter AJ Smith of naar Song Exploder, waarin Arcade Fire hun nummer Put Your Money On Me ontleedt.

Nog meer tips nodig? Stuur me gerust een berichtje via Twitter of Instagram


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.